Zvizdić održao govor na premijerskoj sesiji EBRD-ove konferencije u Londonu

26.02.2018 - 15:29 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sudjelovao je na premijerskoj sesiji Treće investicijske konferencije o zapadnom Balkanu u Londonu, koju organizira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Tokom obraćanja, Zvizdić je pozdravio organiziranje skupova sa ciljem saradnje i promoviranja regije zapadnog Balkana i istaknuo značaj EBRD-a kao jednog od najvećih institucionalnih investitora u Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći o prioritetima za regionalne projekte ukazao je na neophodnost da se što brže realiziraju infrastrukturni projekti.

Bosna i Hercegovina, kaže, ima značajne potencijale u bogatim prirodnim resursima, te naglašava da se kvalitetnim projektima može dodatno potstaknuti privredni razvoj i BiH i regiona. Rekao je da zemlje regiona trebaju da definiraju zajedničke interese i da ih u narednom periodu pretoče u regionalne projekte.

Sesija premijera zapadnog Balkana održana je nakon službenog otvaranja konferencije i pozdravnih obraćanja predsjednika EBRD–a Sume Chakrabartija, premijera Bugarske Boyka Borisova i ministra za međunarodni razvoj Velike Britanije Lorda Batesa.

Tokom premijerske sesije razgovaralo se o predstojećim investicijama u u infrastrukturu, posebno u saobraćajnu, ali su otvorene mogućnosti ulaganja i u energetsku infrastrukturu i u predstojeće digitalno povezivanje zemalja zapadnog Balkana.

Zvizdić je istakao da ono što je veoma važno za BiH i za čitav region jeste činjenica da su svi razumijeli da je nedostatak, prije svega transportne infrastrukture jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja ukupnog regiona i da je to fokus daljeg djelovanja kako Evropske banke za obnovu i razvoj, tako i Evropske investicijske banke.

Tokom konferencije potpisan je dodatni sporazum s EBRD-om u iznosu od 750 miliona eura za četiri dionice na autoputu 5C u dužini od oko 70 kilometara, od čega je 500 miliona na teritoriji Federacije BiH, a 250 miliona na teritoriji Republike Srpske, čime će biti kompletirana značajna dionica koja će povezati prostor cjelokupne BiH i time omogućiti nove investicije i jači protok roba i ljudi, a na koncu i ekonomski razvoj BiH.

Na kraju obraćanja predsjedavajući Zvizdić je izrazio nadu da će razgovori na današnjoj konferenciji unaprijediti i ojačati odnose između zemalja regije i rezultirati konkretnim projektima.

Na konferenciji, pored predsjedavajućeg Zvizdića, učestvuju i premijeri zapadnog Balkana Edi Rama (Albanija), Zoran Zaev (Makedonija), Ana Brnabić (Srbija), Duško Marković (Crna Gora) i Ramush Haradinaj (Kosovo).

Konferenciji prisustvuje i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia