Biskupska konferencija Austrije zasjeda u Sarajevu u znak solidarnosti s BiH

04.03.2018 - 20:52 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

 Austrijska biskupska konferencija bit će održana u BiH kao izraz solidarnosti, od 5. do 8. marta  u Sarajevu, a večeras je svečano započela Euharistijskim slavljem u  katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Kako je za Fenu rekao urednik i portparol Kathpress-a iz Beča Paul Wuthe, ovo je prvi put u istoriji da se Austrijska biskupska konferencija održava u Sarajevu, te da je ovo dokaz povezanosti i čvrste veze između ove dvije crkve.

- Želimo podijeliti i razmijeniti iskustva, kako kroz molitvu tako i kroz razgovor. Glavni cilj konferencije je moliti zajedno za mirnu budućnost u BiH – kazao je Wuthe.

Domaćin austrijskim biskupima je Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, koji prvo ovakvo zasjedanje u povijesti smatra snažnom porukom solidarnosti.

Ovu sedmice Crkva u Bosni i Hercegovini obilježava kao Nedjelju solidarnosti, a ujedno i u Republici Hrvatskoj bit će organizirana akcija Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Na zajedničkom zasjedanju sudjelovat će i apostolski nunciji iz Austrije i Bosne i Hercegovine mons. Peter-Stephan Zurbriggen (Peter-Štefan Curbrigen) i mons. Luigi Pezzuto, a domaćin biskupima na kraju zajedničkog zasjedanja bit će nuncij Pezzuto u Apostolskoj nuncijaturi.

Biskupi će sutra u 18 sati slaviti Svetu misu u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda uz sudjelovanje zajednice Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Biskupi će svoje zasjedanje završiti u četvrtak, 8. marta u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije konferencijom za novinare.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA