Zabranjena prodaja energetskih pića mlađima od 16 godina u britanskim supermarketima

05.03.2018 - 10:36 | Vijesti >> Svijet
 

Agencija za standarde hrane upozorila je da energetska pića mogu sadržavati visok nivo kofeina, obično blizu 80 mg u konzervi od 250 ml - slično količini u tri kante kole, piše "Guardian".

Naime, prodaja energetskih napitaka djeci mlađoj od 16 godina od 5. marta bit će zabranjena u većini supermarketa u Velikoj Britaniji, zbog visokog nivoa šećera i kofeina, kao i utjecaja na zdravlje i ponašanje.

Kupci koji kupuju piće koje sadrži više od 150 mg kofeina po litru u tržnim centrima "Asda", "Aldi", "Co-op", "Lidl", "Morrisons", "Tesco", "Sainsbury" i "Waitrose", morat će dokazivati da imaju više od 16 godina. 

Pića, kao što su "Red Bull", "Relentless", "Monster Energy" i "Rockstar" postaju sve popularnija.

Djeca i tinejdžeri ih konzumiraju više od odraslih, iako su izdane smjernice da bilo koji bezalkoholni napitak sa više od 150 mg kofeina po litru mora sadržavati upozorenje o visokom sadržaju kofeina i navode da se ne preporučuje djeci.

Sindikat nastavnika (NASUWT) pozvao je prošle godine da prodaju pića do 16 godina zabranjuju svi trgovci na malo. Nacionalni zvaničnik za obrazovanje Deren Nortkot (Darren Northcott) opisao je da su ta pića pridonijela lošem ponašanju u školama.

Agencija za standarde hrane upozorila je da energetska pića mogu sadržavati visok nivo kofeina, obično blizu 80 mg u konzervi od 250 ml - slično količini u tri kante kole, piše "Guardian".

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) obećala je da će biti istražene opasnosti od ovih pića nakon smrti Džastina Bartolomeua (Justin Bartholomew, 25), koji je preminuo jer je pio 15 pića dnevno.

Njegova porodica vjeruje da su energetska pića povećala njegovu anksioznost i pridonijela smrti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA