KAŽE DA SE SADA NAVIKAO

UBICA OPISAO SVE UŽASE ZATVORA: "Prvi dan su me natjerali da se skinem..."

13.03.2018 - 09:28 | Zanimljivosti >> Kiosk

Život u zatvoru za Vice opisao je Jerry  Metcalf koji svoju kaznu za ubistvo izdržava u kaznionici Thumb u američkoj državi Michigan.

"Jeste li ikad sjedili na zahodskoj školjci i razgovarali s čovjekom koji stoji tik uz vas i jede čokoladni keks? Je li vam ikad došlo da zalijepite časopise oko tijela kao improvizirani oklop? Pregledavaju li vam anus baterijskom lampom nakon svakog obiteljskog posjeta? Zovu li vas brojem broju umjesto imenom? Ove stvari su moja svakodnevica", kaže Jerry.

Jerry kaže da je život u zatvoru daleko od normalnog i prisjeća se svog prvog dolaska u kaznionicu.

"Kad sam stigao u zatvor, sve mi se činilo nepoznato i odvratno. Već su me prvog dana natjerali da se skinem u gomili drugih zatvorenika, prošećem tako gol i izdali mi identifikacijski broj. U prvih nekoliko minuta bio sam sistemski ponižen, identificiran brojem i obaviješten da nisam slobodan građanin nego praktički vlasništvo države Michigan.''

Kaže da je prvi dan bio zapanjen, ali sad, dvadeset godina kasnije, već se naviknuo.

"Pretresa je bilo na stotine. Moraš se sagnuti i rukama raširiti guzove, podići penis, podići testise. Prstima razjapiti usta, a između nemaš čime oprati ruke", opisuje on.

Mnoge stvari koje su ljudima na slobodi nepojmljive, u zatvoru su norma.

"Drugog dana zatvora bio sam među dvadesetak zatvorenika koji su goli provedeni kroz dug blok ćelija u stilu Alcatraza, do prljavog mračnog zajedničkog tuša. Kupaonica je bila golema, s nekoliko prljavih tuševa. Nas nekoliko se povilo pod vrelim mlazom vode; neki su masturbirali bez ikakvog suzdržavanja, kao da je najnormalnija stvar na svijetu", priča Jerry.

Naviknuo se i na to da su prijateljstva prolazna jer nikad ne znaš kad će ti prijatelja, možda i cimera, prebaciti u drugu ustanovu bez ikakve najave.

"Nasilje je najveća norma u zatvoru. Tijekom godina događalo mi se da me izbodu, istuku, i zamalo siluju, a sve to se ponavljalo. Također sam u samoobrani (posebno kao mlad i silovateljima privlačan) morao i sam slične stvari raditi drugima. Jednom sam čovjeku koji se gušio u menzi spasio život Heimlichovim zahvatom. Pola zatvorenika mi je pljeskalo, uglavnom zato što sam prkosio stražaru koji mi je uporno govorio da prestanem, ali druga polovina je zviždala, željeli su da pustim lika da se uguši", kaže on. 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!