Šarović - Gurry: Jačanje intelektualnog vlasništva u cilju razvoja privrede

14.03.2018 - 18:15 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas sa Generalnim direktorom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francisom Gurryom, koji 14. i 15. marta boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a tema razgovora bilo je stanje zaštite intelektualnog vlasništva u BiH, posebno autohtonih proizvoda te jačanju sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva.

Istaknuto je da BiH kontinuirano unaprjeđuje ovu oblast te da će se "na stolu" uskoro naći i Strategija provođenja prava intelektualnog vlasništva.

- Pred Savjetom ministara BiH uskoro će se naći strategija čiji je cilj jačanje sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva, uvoza krivotvorene robe, jačanje tržišnih kontrola i inspekcijskih nadzora - istakao je ministar Šarović, naglasivši da je jačanje oblasti intelektualnog vlasništva veoma značajno za razvoj privrede, priliv stranih investicija i konkurentnost bh. proizvoda.

Zaključeno je da kapaciteti BiH u pogledu naučno-istraživačkih i razvojnih institucija još nisu dostigli onaj nivo koji je BiH imala prije ratnih sukoba, a da je sa druge strane, kroz ulaganje u istraživanje i razvoj moguće dobiti rezultate koji u smislu intelektualnog vlasništva mogu povećati konkurentnost na tržištu.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorica Lucija Ljubić, stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi i Josip Merdžo, direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prenosi Fena.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!