Denis Zvizdić reagirao na izjave Milorada Dodika u Beogradu

04.04.2018 - 17:33 | Vijesti >> Aktuelno
 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić reagirao je na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, uz ocjenu da "tendenciozno i huškačko iznošenje neistina i kleveta postaje ustaljena praksa Dodika prilikom njegovih sve učestalijih posjeta Beogradu".

Reagiranje predsjedavajućeg Zvizdića prenosimo u cjelosti:

"Ovaj put su posebno mjesto u tiradi iznošenja netačnih informacija zauzele potpuno netačne i neutemeljene izjave o nefunkcioniranju državnih institucija i o administrativnoj blokadi projekta izgradnje graničnog prelaza, terminala i mosta “Bratunac-Ljubovija”.

Zbog javnosti u BiH, ali i u Srbiji, želim demantovati ovakve zlonamjerne i neistinite izjave čiji je neskriveni cilj da nanesu štetu statusu i ugledu BiH.

Suprotno od Dodikovih neostvarenih želja i nedosanjanih snova, Bosna i Hercegovina, odnosno sve njene institucije, a posebno Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH, uprkos kontinuiranim blokadama iz bosanskohercegovackog entiteta Republika Srpska, ostvaruju stalni napredak, i uporno i sigurno realiziraju ključne prioritete svoje unutrašnje i vanjske politike, od evropskih i NATO integracija do ekonomskog razvoja.

Naravno, da ne postoje stalne opstrukcije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, svi procesi bitni za sve građane BiH bi bili realizirani mnogo brže, a socijalna sigurnost i životni standard bi bili na većem nivou.

Na žalost, ukupnu sliku kvari zabrinjavajuća zaduženost, nizak nivo investicija, najmanje plate u regiji i loša ukupna ekonomska situacija u Republici Srpskoj, za koju je najodgovorniji upravo Dodik.  

U vezi sa neprimjerenim dezinformacijama koje se odnose na  projekt “Bratunac-Ljubovija”, istina je sljedeća: Vijeće ministara BiH je kroz osiguranje 11 miliona KM, uz korektnu saradnju sa Vladom Republike Srbije kao finansijerom izgradnje mosta, bilo i ostalo ključni pokretač ukupnog projekta graničnog prijelaza “Bratunac-Ljubovija”, dok je učešće RS-a manje od pet posto ukupne vrijednosti investicije. I ovaj put,  Dodik koristi izvrnutu logiku po kojoj “onaj ko najmanje daje, taj najviše i kritikuje”, kršeći pri tome osnovno pravilo pristojnosti da gost ne bi smio dovoditi u zabludu domaćina.

Ipak, najapsurdnije i najiracionalnije su izjave u kojima Dodik, kao bosanski Srbin, naziva BiH “propalom” državom, bezuspješno pokušavajući da ponavljanjem takve neistinite mantre umanji značaj države iz koje dolazi, i u kojoj živi i radi. 

Interesantno je, pa i znakovito, da se kod Dodika  uvijek dodatno poveća antibosansko raspoloženje na press konferencijama u Beogradu, nerazumijevajući da je zauvijek prošlo vrijeme kada se o BiH odlučivalo van BiH. 

A neistinitost Dodikove zlurade tvrdnje da je BiH “propala” i nefunkcionalna država najbolje pokazuju  brojni ekonomski parametri po kojima je BiH među najboljim u regionu: po visini prosjećne plaće u zdravstvu i obrazovanju, odnosu vanjskog duga i GDP-a, rastu izvoza, rastu prerađivačke industrije, rastu turizma ili činjenici da je BiH skinuta sa “sive liste” FATF-a dok su neke susjedne države stavljene na “sivu listu” FATF-a. 

Razumijevajući aktuelno predizborno vrijeme, jasno je da će oni koji ne vole BiH nastaviti iznositi laži i klevete, ali je sigurno da neće uspjeti nanijeti štetu BiH koju bi oni željeli. Cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina će uspješno nastaviti svoj put ka euroatlantskim integracijama, ekonomskom rastu i razvoju i daljim procesima ukupne unutrašnje reintegracije u kojoj će biti sačuvan državni identitet kroz puni građanski suverenitet i ravnopravnost svih njenih naroda", navodi se u reagiranju Denisa Zvizdića, prenosi Fena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia