BANJA LUKA

Starije osobe u RS-u najčešće žrtve porodičnog nasilja

07.04.2018 - 11:15 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Fena

Starije osobe su najčešće izložene nasilju, zapostavljanju i zlostavljanju unutar svojih porodica.

Prisutni su svi oblici nasilja, uključujući psihičko, fizičko, socijalno, seksualno, emocionalno i ekonomsko koji često imaju elemente zapostavljanja i zlostavljanja.

Ekonomsko nasilje je najrasprostranjenije, kod kojeg drugi članovi domaćinstva raspolažu sa prihodima starije osobe bez prethodnog dogovora ili njene saglasnosti, upozorava se u Nacrtu strategiji za unapređenje položaja starijih osoba u RS za period do 2027. godine, koji je usvojen na posljednjoj sjednici entitetskog parlamenta.

Naveden je i porazan podatak da je u RS iz godine u godinu u porastu broja osoba sa 65 i više godina prema kojima je učinjen neki oblik nasilja, a značajno povećanje je bilo u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu, čak 33 posto.

Slučajeve nasilja u porodici starije osobe rijetko prijavljuju, zbog stida ili iz straha od narušavanja odnosa sa članom porodice ili zbog zavisnosti od tog člana porodice.

Također, situacije nasilja u porodici se doživljavaju kao neuspjeh u vaspitanju djece i zbog toga se ne dijele sa drugima. I kada centar za socijalni rad po službenoj dužnosti pokrene slučaj, starije osobe često odustanu od svjedočenja protiv svojih srodnika što gotovo onemogućava dalje procesuiranje zbog nedostatka drugih dokaza.

Kao jedan od strateški ciljevi unapređenja kvalitete života starijih osoba u ovoj strategiji naglašena je prevencija nasilja nad starijim osobam. Od naredne godine kontinuirano će biti organizovane, kako je navedeno u ovom dokumentu, informativno-edukativne kampanje o prevenciji nasilja u porodici sa fokusom na vrste nasilja, važnost prijave nasilja i važnost rehabilitacije starijih osoba nad kojima je počinjeno nasilje.

Najavljeno je i jačanje stručnih kapaciteta centara za mentalno zdravlje i policijskih stanica za rad sa žrtvama nasilja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia