Crnadak i Erjavec o saradnji BiH i Slovenije

11.04.2018 - 20:19 | Vijesti >> Aktuelno

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas, tijekom dvodnevne radne posjete Republici Sloveniji sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom.

Na sastanku, koji je održan u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije u Ljubljani, je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije dobri, da dvije države imaju niz zajedničkih interesa, a nastavlja se i uspon vanjskotrgovinske razmjene koja je u prošloj godini prvi put zabilježila suficit na strani BiH. Istaknuto je da će Slovenija nastaviti davati potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu u Europsku uniju.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne suradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, a posebno učešću u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, Centralnoeuropske inicijative (CEI), Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), Bledskog foruma i drugih. Naglasio je da Bosna i Hercegovina  veliku pozornost daje političkom dijalogu sa Europskom unijom i da je privržena principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU.

Ministri su istaknuli da se dvije države međusobno podržavaju kad je riječ o kandidaturi u međunarodnim organizacijama i rješavanju bilateralnih otvorenih pitanja, a razgovarano je i o situaciji u regiji i svijetu.

Ministar Crnadak će sutra u Ljubljani sudjelovati u radu „Kreativnog foruma Ljubljana“, koji će biti održan u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Unije za Mediteran, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, prenosi Fena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA