5 životnih lekcija koje VRIJEDE više nego BILO ŠTA DRUGO! NAUČITE IH NA VRIJEME

14.04.2018 - 23:40 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti

Pitanje koje se pojavilo na Quori – sajtu čija je svrha da njegovi korisnici dijele znanje, i bolje razumiju svijet. Suosnivačica „Refugee Code Academy“, Alisa Satara, dala je pet lekcija koje većina nauči prekasno.

1.Percepcija je realnost

Način na koji interpretirate i razumijete svijet, direktno utiče na vaša vjerovanja i na vaš život. Zato je važna istina i važno je znanje. Što više učite i znate, to ćete bolje razumjeti svijet i ono što vam se dešava. Učenje i otkrivanje je važno. Kako ćete naučiti ono što ne znate? Počnite da se pitate: Zašto to ne znam, zašto to ne mogu da razumijem? Ono što je, takođe, važno jeste da razumijete da je u redu pogriješiti. U greškama je napredak.

2. Sve je privremeno

sre

Privremena su i dobra i loša vremena. Zato, kada naiđu dobra vremena, uživajte i budite zahvalni. Kada zapadnete u teška vremena, znajte da će proći. Život je pun uspona i padova, zapleta i iznenađenja. Zaboravljamo da je poenta života „u putovanju“, a ne u destinaciji. U svemu postoji pouka.

3. Važnost „prisutnosti“

„Ako ste depresivni, živite u prošlosti. Ako ste anksiozni, živite u budućnosti. Ako ste u miru sa sobom, živite u sadašnjosti“. Lao CeKrucijalno je, ali i vrlo teško, brinuti o budućnosti, ali biti prisutan u sadašnjosti. Trenuci se pretvaraju u uspomene. Uživajte u trenutku. Kasno shvatimo da briga nije produktivna. Koa ni život u prošlosti. Uzima nam toliko energije.


4. Radite ono što volite, volite ono što radite

Bob Dilan je rekao: „Šta je novac? Čovek je uspješan ako ustaje iz kreveta ujutro, i ide na spavanje noću, a između radi šta želi“. Posao je jedan od važnih životnih aspekata, tako da ako nismo zadovoljni karijerom, to se odražava i na druge aspekte života. I dok ništa nije savršeno, važno je raditi na sebi i postaviti pred sebe dostižne ciljeve. I najvažnije – investirajte u sebe, što se ne odnosi uvijek na posao. Kojih navika želite da se oslobodite? Koje biste vještine htjeli da naučite? Važno je da pažljivo birate ljude koji vas okružu ju i aktivnosti kojima ispunjavate dan. Informacije su kao namirnice za vaš mozak, budite pažljivi oko toga čime „hranite“ sebe.

5. Biti srećan zahtjeva rad

sre

Najsrećniji ljudi su oni koji najviše rade na sebi. Biti srećan zahtjeva mnogo rada. Kada preuzmete kontrolu nad svojim životom, kada odlučite da ne budete žrtva, kada ste nezavisni, bićete srećniji.

Jedan od najčešćih načina da budete nesrećni jeste da upoređujete sebe sa drugima. A, to je danas lakše nego ikada prije – lažne slike i predstave o „srećnom i uspješnom“ životu su svuda oko nas – Fejsbuk, Instagram, Jutjub… Lako je upasti u zamku i pomisliti – Ja to želim ili želim da budem baš takav. Zato, gledajte samo sebe, i okolnosti sa kojima se borite. Vježbajte da budete srećni, to se uči i na tome se radi.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!