Bijela kuća demantira Macrona: Želimo povući snage iz Sirije što je prije moguće

16.04.2018 - 09:21 | Vijesti >> Svijet

Američka misija nije se promijenila, saopćila je Bijela kuća, nakon izjave francuskog predsjednika da je uvjerio Trumpa da američke snage trebaju ostati duže u Siriji.

Američki predsjednik Donald Trump i dalje želi da se američke snage vrate iz Sirije što je prije moguće, objavila je Bela kuća, nakon što je francuski šef države Emmanuel Macron rekao da je uvjerio Trumpa da zadrži snage u Siriji duže vrijeme.

"Američka misija nije se promijenila - predsednik je bio jasan da želi da se američke snage vrate što je prije moguće", rekla je Sarah Sanders u saopštenju.

"Odlučni smo da potpuno porazimo IS i stvorimo uslove koji će spriječiti njen povratak. Osim toga, očekujemo od naših regionalnih saveznika i partnera da preuzmu veću odgovornost i vojno i finansijski kako bi se regija učinila bezbjednom", rekla je.

Macron je u nedjelju rekao da je uvjerio američkog kolegu Trumpa koji je željeo da povuče američke snage iz Sirije, da ih tamo zadrži.

U telefonskom razgovoru uoči zajedničkog američkog, francuskog i britanskog napada na sirijske vojne ciljeve u subotu, Macron je, kako je rekao, uvjerio Trumpa da se ne povlači iz Sirije.

"Uvjerili smo ga da je tamo potrebno ostati", kazao je.

Macron: U Siriji djelovala međunarodna zajednica
Dva dana nakon američkih, francuskih i britanskih napada, francuski predsjednik je dugo govorio o Siriji.

Naglasio je i da je uvjerio Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za hemijsko oružje.

Braneći akciju, kazao je: "Došli smo do točke kada su napadi bili neophodni kako bi se međunarodnoj zajednici vratila vjerodostojnost".

Akcija Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije izvedena u noći na subotu zbog navodnog napada sirijskog režima hemijskim oružjem na Dumu bila je "uspjeh na vojnom planu", rekao je Macron u televizijskom intervjuu.

Odbacio je moguće proglašavanje akcije nelegitimnom naglašavajući da je u Siriji djelovala "međunarodna zajednica".

"Imamo tri članice Savjeta bezbednosti UN-a koje su učestvovale", rekao je, misleći pritom na svoju zemlju, na SAD i Veliku Britaniju.

Francuska vojnom akcijom nije objavila rat Siriji Bashara al Assada, dodao je Macron, podsjećajući da Pariz želi inkluzivno političko rješenje rata u Siriji koje bi uključilo sve učesnike.

U intervjuu televizijskim stanicama BFMTV i RMC i portalu Mediapart takođe je rekao kako je potrebno, da bi se postiglo trajno rješenje "razgovarati s Iranom, Rusijom i Turskom".

Izvor: Agencije

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!