SAOPŠTENJE

Inspektorima OPCW-a odobreno da u srijedu uđu u Doumu

17.04.2018 - 09:44 | Vijesti >> Svijet

Istražiteljima iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u ovoj sedmici bit će omogućen pristup Doumi, poprištu navodnog hemijskog napada u Siriji, saopćio je visoki ruski diplomata.

Eksperti iz nadzorne agencije doputovali su u subotu u Damask kako bi istražilli navodni napad hemijskim oružjem od 7. aprila u Doumi, u predgrađima sirijske prijestonice Damaska. Sirijska vlada i Rusija u više navrata su negirali da je korišteno hemijsko oružje.

Aleksandar Šulgin, koji obavlja dužnost ruskog predstavnika u OPCW, izjavio je da je do odgode došlo zbog "ozbiljnih pitanja", ali je dodao da će tim inspektora biti u stanuju da uđe u Doumu u srijedu.  

Britanska delegacija ranije je objavila na Twitteru da zahtijeva "neometan pristup" inspektora mjestu navodnog napada.

- Rusija i Sirija moraju sarađivati - saopćila je britanska delegacija.

Generalni direktor OPCW Ahmet Uzumcu izjavio je kako je inspektorima rečeno da se "još čeka na dovršavanje neriješenih sigurnosnih pitanja prije nego što se omogući bilo kakav pristup".

Sirijske vlasti ponudile su intervjue u Damasku s 22 svjedoka iz Doume.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergrej Rjabkov optužio je Britaniju, Francusku i Sjedinjene Države za odgodu inspekcija zbog "nelegalne oružane akcije" kada su u zapadnim zračnim udarima tokom vikenda napadnute mete sirijske vojske zbog navodnog napada otrovnim gasom u Doumi, prenosi dpa.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!