Ministar Jusko sa komesarkom Gabriel razgovarao o ukidanju rominga za BiH

18.04.2018 - 18:13 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko prisustvovao je Prvom digitalnom samitu zemalja zapadnog Balkana koji se održava u Skoplju na temu „Integracija šest zapadnobalkanskih zemalja na panevropsko digitalno tržište“.

U okviru Samita, Jusko je održao sastanak sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Mariyaom Gabriel sa kojom je razgovarao o napretku BiH na izradi Okvirne strategije razvoja širokopojasnog pristupa u BiH, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Jusko je informirao komesarku Gabriel da je izrada ove strategije u završnoj fazi, odnosno da se trenutno radi na Nacrtu odluke o raspisivanju javnog poziva za dodjelu LTE licence za spektre 800, 900, 1800, 2100 i 2600 MHz.

- Bosna i Hercegovina je zainteresirana za projekte i inicijative koje komesarka Gabriel predstavlja i radi na Balkanu, kao što su Wifi4all i CodeWeek inicijativa. Naša želja je da učestvujemo u ovim projektima koji bi poboljšali digitalnu integraciju Bosne i Hercegovine u regionu i EU - istakao je Jusko.

U razgovoru sa Gabriel, Jusko je naglasio zainteresiranost BiH da cijene rominga za bh. građane prema EU budu ukinute, isto kao što je to u zemljama EU, dodajući da u tom procesu treba prvo imati jasne analize kao i finansijske i tehničke pretpostavke o posljedicama po telekom operatere u BiH.

Gabriel je naglasila da BiH ima potpunu podršku njenog kabineta, pozdravljajući inicijativu Juske za još jačom saradnjom.

Samit se održava u organizaciji makedonske vlade i Vijeća za regionalnu saradnju, a u saradnji sa ostalim vladama zemalja zapadnog Balkana, Evropskom komisijom i njemačkim Federalnim ministarstvom ekonomskih poslova i energetike, saopćeno je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia