U POJASU GAZE

NOVI INCIDENT: Ubijeno troje ljudi - bacali zapaljive bombe

29.04.2018 - 23:06 | Vijesti >> Svijet

Večeras su izraelski vojnici ubili tri Palestinca u dva incidenta na granici pojasa Gaze i Izraela.

Time se broj Palestinaca ubijenih od 30. marta, kada su počeli njihovi masovni protesti duž granice, povećao na 48, navodi agencija Frans pres.

Dva Palestinca su pokušala da oštete graničnu ogradu i pređu u Izrael, saopštio je vojni portparol, prenose izraelski mediji. Vojska je potvrdila da je jedan od njih ubijen, a drugi je uhvaćen.

U drugom slučaju dva Palestinca su se ubacila u Izrael i bacala zapaljive bombe na izraelske vojnike kraj ograde na granici. Vojnici su odgovorili pucnjavom, ubivši obojicu.

U trećem večerašnjem slučaju uhapšena su dva Palestinca naoružana noževima u pokušaju da pređu granicu gdje su navodno namjeravali da oštete ogradu.

Ranije danas jedan Palestinac je uhapšen navodno u sličnom pokušaju.

Od početka masovnih protesta nazvanih "Marš povratka", protiv izraelske blokade i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela, bojevom municijom je ranjeno više od 1.500 Palestinaca. Protest će, kako je najavljeno, kulminirati sredinom maja.

Palestinci protestuju svakog petka. Prije dva dana demonstriralo je 10.000 Palestinaca, a četoprica su ubijena, uključujući i jednog 15-godišnjaka.

 

Na izraelskoj strani od početka protesta niko nije povrijeđen.

 

Izraelska vojska je optužena za prekomjernu upotrebu sile i sa zahtjevima za nezavisnu istragu pogibije i ranjavanja Palestinaca.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia