Dijete mokri u krevet? Evo kako da mu pomognete

11.05.2018 - 23:28 | Praktična žena >> Mame i bebe

Mokrenje u krevet kod starije djece češća je pojava nego što mislimo, tema je to s kojom se suočavaju brojni roditelji, ali i prirodan segment u razvoju djece. Međutim, roditelji o ovom problemu nevoljko govore, posebno kada je riječ o većoj djeci.

di4

Službeni medicinski termin ove bolesti je enureza. Enureza je nekontrolirano, mokrenje bez utjecaja volje, djece starije od pet godina za vrijeme sna u krevetu (bez organske bolesti). Enureza je česta pojava kod djece. Prema podacima naših pedijatara enureza je zabilježena u 20 posto petogodišnjaka, 10 posto desetogodišnjaka i 2 posto petnaestogodišnjaka.

di

Enureze kod djece između 5 i 10 godina mogu biti uzrokovane smanjenim kapacitetom mjehura, dugog i tvrdog spavanja, nedovoljno razvijenog alarmnog sistema u tijelu koje signalizira napunjenost mjehura mokraćom. Tako uzrokovane enureze obično iščezavaju porastom mjehura i osposobljavanjem prirodnog alarma koji javlja potrebu mokrenja.

Ovo stanje često se naziva i “tihim medicinskim slučajem” o kojem nitko ne voli razgovarati i smatra se društveno neprihvatljivim. Prvenstveno, roditelji trebaju znati da ako njihova djeca za koju se smatra da su prerasla tu dob, mokre u krevet, nisu učinili ništa loše ili pogrešno i to je stanje koje djeca jednostavno nisu u stanju kontrolirati.

di-1

Zato je važno, ako se to događa vašoj djeci, da svoju frustraciju ne pokazujete pred njima. Nemojte im pokazivati koliko ste očajni zbog toga što se događa i ni pod koju cijenu nemojte ih kažnjavati jer su se pomokrili u krevet. Dajte im do znanja da nisu sami u problemima s kojima se suočavaju i ne stavljajte im još veći osjećaj krivnje ili srama nego što ga već i sami vjerovatno osjećaju.
 

Što roditelji mogu učiniti?

– posjetite liječnika kako bi dobili ispravnu dijagnozu i otklonili sumnje na eventualne organske bolesti

l
– razgovarajte s djecom 

h
– budite strpljivi i ne okrivljujte dijete 

di3
– ne pokazujte frustracije pred djetetom

di2
– posegnite za noćnim buđenjima i alarmima

di6
– pokušajte s alternativnom medicinom

Kako bi pokušali spriječiti ovaj poremećaj roditelji najčešće pokušavaju sve – od lijekova, kiropraktičara, akupunktura, vježba za povećanje mjehura, buđenja usred noći, te raznih alarma. No, vrlo često ništa od toga ne pomaže, jer djeca s poremećajem mokrenja najčešće spavaju dubokim snom pa alarme i buđenja najčešće ni ne čuju.

Velika briga roditelja za djecu s ovakvom bolešću je na njihovom emocionalnom odnosno psihičkom zdravlju. Djeca su uglavnom zatvorena u sebe, osjećaju sram i teško govore o utjecaju problema na društveno i emocionalno ponašanje te imaju i smanjenu razinu samopouzdanja.

di5

Većina djece koja pati od mokrenja u krevet najčešće ne pati ni od medicinskih ni emocionalnih problema. Najčešće imaju manje mjehure koji jednostavno ne mogu izdržati noć u kombinaciji s činjenicom da spavaju izrazito dubokim snom, te ih podražaj punog mjehura jednostavno ne može probuditi.

No, enurezu može, među ostalim, izazvati hrkanje, kratkotrajan prestanak disanja ničim prouzrokovan (apneja), disanje kroz usta (u nekim slučajevima uspješan tretman teškoća u disanju može iskorijeniti istodobno nekontrolirano mokrenje), učestala oboljenja uha i sinusa, suho grlo, a uzroci mogu biti i nasljedni. Ako su roditelji u mladosti bili enuretični tijekom noći, dijete ima 80 posto šansi da se nađe u takvoj skupini.

Ako se razvije ovakvo stanje, svakako treba posjetiti liječnika kako bi se odbacili eventualni problemi s bubrezima. Djeca koja odjednom razviju ovakvo stanje također možda imaju problema s dijabetesom ili infekcijom urinarnog trakta.

di5

Kako bi riješilo noćno nekontrolirano mokrenje u krevet, najčešće je rješenje buđenje tijekom noći alarmom kako bi dijete kad se probudi razvilo svijest o osjećaju punog mjehura. Buđenje tijekom noći uz pomoć alarma može potrajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci dok dijete ne stekne samostalnost.

Kod izlječenja ključno je strpljenje djece, a posebno roditelja, kojima ovaj poremećaj pada jednako teško, ako ne i teže nego djeci. Nikad se nemojte naljutiti na dijete jer sigurno to nije učinilo namjerno, a ono se osjeća jednako loše kao i vi.

Sve do kad mališani nose pelene koje izvrsno upijaju, roditelji ne obraćaju baš previše pozornosti na male popišance. 

No kad dođe vrijeme da pelenama kažete zbogom, a mokrenje u krevet se nastavi, eto vam problema. 

Mokrenje u krevet tijekom odvikavanja od pelena nije ništa zabrinjavajuće. Štoviše, to je sasvim normalno jer će se svakom djetetu dogoditi da se tu i tamo popiški u gaćice, posebice noću.

Do kada je normalno mokriti u krevet?
Kao što je i strah od mraka tako je i mokrenje u krevet sasvim normalna pojava za mališane u dobi od 3 do 5 godina. No kada su stariji vjerojatno bi trebali razmisliti o razgovoru s pedijatrom ili urologom jer se obično radi o nezrelom mjehuru.

Opet, to nije toliki razlog za zabrinutost jer otprilike 5 milijuna djece starije od 5 godina i dalje mokri u krevet, a oko 5% djece će nastaviti s mokrenjem u dobi od 8 do 11.

Mokrenje u krevet može biti posljedica obiteljskih gena, a češće se događa kod dječaka nego kod djevojčica. Iako većina djece s vremenom preraste ovu fazu, evo 8 koraka koje možete poduzeti kako bi vaše dijete i krevet ostali suhi tijekom noći smiley

1. Vodite dnevnik
Vodite dnevnik mokrenja u krevet

Pokušajte otkriti obrasce mokrenja u krevet tako da u dnevnik zapisujete što je mališan radio i jeo tijekom dana. Pokušajte shvatiti postoji li veza s jelom, pićem, životnim događajima ili školskim situacijama.

Na primjer, piški li dijete u krevet prije ispita? Ili kada za ručak pije Coca-Colu?

Pokušajte otkriti i smanjiti uzroke piškenja u krevet i nikako nemojte mališanu ograničavati unos tekućine. Kao prvo, to neće biti od velike pomoći, a kao drugo to može biti štetno jer mališani trebaju unositi mnogo tekućine za pravilni fizički razvoj.

Ograničavanje tekućine samo može izazvati dehidraciju i zatvor. 

2. Uklonite pića koje iritiraju mjehur
Nekoliko sati prije spavanja trebali bi početi sa smanjivanjem unosa kofeina (kao što su čokoladno mlijeko i kakao), sokova agruma, sokova umjetnih aroma i boja (pogotovo crvenih) i naravno sokova bogatih šećerom. 

Mnogi roditelji ne shvaćaju da sva ta pića iritiraju dječji mjehur.

3. Nemojte kriviti mališane
Nemojte biti ljuti na mališane i kažnjavati ih što su se popiškili. Tako ćete im samo stvoriti pritisak i problem će se pogoršati.

Nemojte raditi iz muhe slona. Umjesto špotancija, ponudite im pomoć. Uvjerite mališana da on nije jedini kojem se ove nezgode događaju i da su one poputno normalne za njegovu starost.

4. Razgovarajte s pedijatrom
Pedijatar će znati otkriti pravi uzrok pišanju u krevet

Pedijatar mališanu može uvelike pomoći kod rješavanja ove situacije. Ako je vaše dijete starije od 5 godina ili ako je iznenada početo piškiti u krevet, pedijatar će otkriti moguće uzroke. Možda je riječ o infekcijama urinarnog trakta, dijabetesa, pa čak i stresa. 

Dobro je znati da u većini slučajeva ne postoji fizički razlog za mokrenje u krevet. To je samo zakašnjeli razvoj noćne kontrole mjehura.

5. Naučite ih na pišanje prije odlaska u krevet
Pobrinite se da mališan prije spavanja otiđe na wc. Ako isprazni mjehur prije odlaska u krevet, moguće je da neće imati potrebu za odlaskom na wc. 

Ova tehnika nije lijek za mokri krevet, ali može biti učinkovit način da ga zadržite suhim. Neki pedijatri čak preporučuju i ograničavanje unosa tekućine nekoliko sati prije spavanja. 

6. Suhi krevet zavređuje nagradu
Na A3 kartonskom papiru nacrtajte kalendar na kojeg će mališan lijepiti naljepnice za svaku suhu noć. Kada ih skupi 10 zaredom, za nagradu dobiva malu igračku, najomiljeniji ručak ili poslasticu poslije ručka. 

Ohrabrite mališana malim nagradama, pozitivnim riječima i pohvalama. No nemojte zaboraviti da u slučaju mokrenja u krevet ne smijete kažnjavati mališana. Radije  ga utješite i potičite na uspjeh.

7.  Provjerite ima li dijete problema s probavom
Provjerite ima li dijete problrema sa zatvorom

Zatvor je čest uzrok za probleme s mjehurom. Debelo crijevo se nalazi odmah iza mjehura, pa kad je debelo crijevo puno, stvara se pritisak na mjehur. To uzrokuje nestabilni rad mokraćnog mjehura koji pak može dovesti do noćnih (pa i dnevnih) nezgoda.

Ako primijetite da vaše dijete ima neredovitu stolicu ili je ona tvrda, povećajte dnevni unos tekućine i vlakana. Ovdje će najbolje pomoći sok od jabuke, svježe voće i povrće te cjelovite žitarice.

8. Zaštitna plahta za madrac
Dječji madrac pokušajte zaštiti vodootpornom zaštitnom plahtom. Tako ćete produljiti životni vijek madraca, a i zaštitit ćete krevet od svih vrsta tekućina (pa i kasnonoćnih kriomice popijenih sokova u krevetu smiley).

Nadamo se da smo vam dali par dobrih savjeta za suhi krevet i da će vaš mališan napokon bez osjećaja nelagode moći pozvati prijatelje na pidžama party smiley

Neka se zabavi do dugo u noć!

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!