OBAVEZNO IH NAUČITE: Ove rečenice morate govoriti djetetu svaki dan

16.05.2018 - 22:37 | Praktična žena >> Mame i bebe

Svi dobro znate da odgajanje djece nimalo nije lako. Ali, ako se držimo nekih uputa, olakšat ćemo ovaj proces i sebi i djetetu. Ovo su stvari koje bi trebalo da govorite djeci što češće. Osim što ćete učvrstiti vezu sa djetetom, ove reči su veoma važne i za samopouzdanje vašeg djeteta. Pogledajte o kojim se riječima radi.

Istrajnost

d

Ovo je prva važna stvar koju bi trebalo govoriti djeci: "U redu je, pokušaj opet:" Ovo pomaže djetetu da razumije da su prepreka važan dio procesa učenja.

Zahvalnost

d1

Važno je naučiti dijete da kaže hvala u ranom dobu, jer će to imati dugoročan uticaj na način na koji komunicira. Zato treba reći "Hvala ti što..." što češće, kako biste i svoje dijete naučili da to govori. Oni takođe brzo uče da poštuju druge.

 
Ponos

d2

"Ponosan sam na tebe." Ovo su takođe riječi koje bi vaše dijete često trebalo da čuje. Kada govorite ovo svom mališanu, stvarate kod njega lijep osjećaj i pomaže mu da izgradi samopouzdanje.
Nešto posebno

d3

"Ti si nešto posebno." Kada govorite ovo djetetu, dajete mu do znanja koliko vam znači.

Povjerenje

d4

Bliskost

d5

"Tako sam srećan što te imam." Srce vašeg djeteta će poskočiti kada čuje ove riječi. One pokazuju da vam je dijete centar života.

 
Volim što te vidim

d6

AKo ste bili razdvojeni neko vrijeme, recite djetetu da vam je puno nedostajalo. To će mu pokazati da mnogo mislite na njega kada ste razdvojeni.

 
Ljubav

d7

Zvuči staromodno, ali djetetu je dovoljno reći "Volim te". Ove riječi funkcionišu u svim životnim situacijama.

Pokušajte i sami. Nema ničeg negativnog u ovim riječima, a imaće pozitivan, dugoročni uticaj na vaše dijete.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!