Evo koje greške radimo kada imamo alergiju

22.05.2018 - 20:17 | Porodica i zdravlje >> Zdrav život
 

Proljećevje za mnoge sinonim za probleme s alergijom. Polen i vanjski alergeni poput prašine vaš život mogu učiniti nepodnošljivim ako radite greške za koje zapravo niste ni svjesni da ih radite. Iako neki mogu osjećati lakše ili teže simptome alergije, bitno je znati da si možete pomoći ako izbjegavate sljedeće pogreške:

1. Ostavljate otvoren prozor

p

Uvedite pravilo da u sezoni alergija prozor ostavljate zatvorenim. Čak i ako niste kod kuće, prozor nemojte ostavljati otvorenim jer peludna zrnca mogu ući unutra dok vas nema. Pogotovo nemojte otvarati prozor dok je vani sunčano i vjetrovito, napominje pulmolog Zdenko Tuđman.

2. Palite klimatizacijski uređaj

p1
Iako tijekom ljetnih dana temperature mogu biti nepodnošljive za sve ljude, osobe koje pate od alergije ili imaju astmu ne bi trebale paliti klimu. Klima je štetna, a pogotovo za astmatičare kada prilikom čišćenja klime koristimo jaka kemijska sredstva. Ujedno, nagle promjene temperature štete tim osobama. Klimatizacijski uređaji u svakom slučaju nisu najbolje rješenje za osobe s alergijama jer su te osobe inače osjetljivije, upozorava doktor Tuđman. 

Kao alternativno rješenje preporuča se ugraditi filtere za pelud u ventilaciju. U automobilu paliti klimu samo ako imamo filtere za pelud, dodao je.

3. Vježbate u pogrešno vrijeme

3
Ako volite vježbati na otvorenome, pazite na doba dana i vremenske uvjete. izbjegavajte izlazak iz kuće rano ujutro ili popodne jer je tada najveća koncentracija peludi u zraku. Što je toplije i vjetrovitije, to je gore. Izađite van kasno navečer jer je tada obično smanjena količina peludi, kazao je doktor Tuđman.

4. Odgađate korištenje lijekova

p4
Trebali biste izbjegavati korištenje lijekove sa ''zakašnjenjem'', kada već praktički ne možemo disati. Kada znate da dolazi sezona alergija, pokušajte se pobrinuti za svoje zdravlje na vrijeme. Prevencija je najbolji lijek.

Ako pijete tablete za alergiju, počnite ih koristiti već dva tjedna prije nego što se javi pelud u zraku. Dovoljno je uzeti jednu tabletu dnevno. Ima efekta, kazao je doktor Tuđman, koji ističe kako je velika zabluda da se alergija ne može izliječiti.

Uz imunoterapiju alergija se može izliječiti. Osobe oboljele od alergije odlaze u Sloveniju, koja od 2005. godine provodi takvu vrstu liječenja, kazao je doktor.

5. U kući imate plišane igračke

i
Plišane igračke jesu slatke i mekane, ali nažalost u velikom broju slučajeva samo leže na policama ili krevetu i skupljaju prašinu koja je najčešći okidač alergija.

Ako vaše dijete ili bilo tko u kućanstvu ima plišane životinje, a još k tome i alergiju, najbolje bi bilo da se riješite tih igračaka. Eventualno možete dati djetetu da si odabere i zadrži jednu ili dvije plišane igračke koje možete oprati s vremena na vrijeme. 
 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!