Američki sud odlučio: Trump ne smije blokirati ljude na Twitteru - Više od 52 miliona pratitelja

23.05.2018 - 22:46 | Vijesti >> Svijet
 

Trump koristi Twitter kako bi promovirao svoju agendu, objavljivao političke smjernice i napadao kritičare, posebno medije, kao i istragu o mogućim ruskim vezama s njegovom kampanjom.

tt

Savezna sutkinja u New Yorku odlučila je da američki predsjednik Donald Trump nema pravo blokirati korisnike Twittera jer na taj način krši njihovo pravo na slobodu govora, zajamčeno Prvim amandmanom američkog Ustava. 
 
Sutkinja Naomi Reice Buchwald rekla je kako očekuje da će Trump ili njegov direktor za društvene mreže Dan Scavino deblokirati korisnike nakon njezine odluke.
 
Ova je presuda uslijedila kao odgovor na tužbu koju su protiv Trumpa u srpnju podnijeli Institut sa Sveučilišta Columbia koji se bavi proučavanjem Prvog amandmana i nekoliko korisnika Twittera.
 
Twitter je odbio komentirati presudu, dok se Bijela kuća i američko Ministarstvo pravosuđa još uvijek nisu oglasili.
  
Trump koristi Twitter kako bi promovirao svoju agendu, objavljivao političke smjernice i napadao kritičare, posebno medije, kao i istragu o mogućim ruskim vezama s njegovom kampanjom.
 

tv
Tužitelji su u tužbi tvrdili da blokirajući korisnike Twittera Trump onemogućava diskusiju na javnom forumu, čime krši Prvi amandman.
 
Sutkinja se usuglasila s argumentom tužitelja da su društvene mreže javni forum na kojem mogu sudjelovati svi američki građani.
 
Više od 52 miliona pratitelja
 
"Ovaj slučaj od nas je tražio da razmotrimo smije li javni dužnosnik, a da ne krši Prvi amandman, blokirati osobu sa svog Twitter profila kao odgovor na političko stajalište koje je ta osoba izrazila, kao i postoji li razlika ako je taj javni dužnosnik predsjednik SAD-a", kazala je sutkinja.
 
"Odgovor na oba pitanja je 'ne'", dodala je Buchwald.
 
Trump ima više od 52 milijuna pratitelja na Twitteru, njegovoj najdražoj društvenoj mreži koju je počeo koristiti u ožujku 2009.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!