Crnadak razgovarao s ambasadorima Kraljevine Španije i SR Njemačke

30.05.2018 - 16:44 | Vijesti >> Aktuelno

Za 2014. godinu Vlada SR Njemačke  je obezbijedila tehničku pomoć od četiri miliona eura za provedbu projekata - programa jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini, programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj i podršku obrazovanju odraslih.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador SR Njemačke  u BiH Christiane Hohmann razmijenili su danas note o prihvatanju projekata tehničke saradnje Vijeće ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke za 2013. i 2014. godinu.

Vlada Savezne Republike Njemačke je za realizaciju projekata razvojne saradnje u Bosni i Hercegovini u 2013. godini stavila na raspolaganje 4,5 miliona eura za program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj i  savjetovanje u vezi s energetskom efikasnošću.

Za 2014. godinu Vlada SR Njemačke  je obezbijedila tehničku pomoć od četiri miliona eura za provedbu projekata - programa jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini, programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj i podršku obrazovanju odraslih.

Radi se o sporazumima o tehničkoj saradnji koji se potpisuju naknadno, zbog njemačke interne procedure o odobravanju sredstava u budžetu. Projekte tehničke saradnje sa institucijama i lokalnim zajednicama u BiH već godinama provodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Nakon implementacije projekata, razmjenom  nota se potvrđuje da su projekti i zvanično prihvaćeni.


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je u oproštajnu posjetu  danas ambasadora Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini Juana Bosca Gimeneza Soriana (Juan Bosco Giménez Soriano).

Crnadak je istako da su bilateralni odnosi BiH i Španije dobri i bez otvorenih pitanja. Zatim se zahvalio Sorianu na svemu što je učinio u cilju jačanja dobrih bilateralnih odnosa između dviju zemalja tokom proteklog rada i boravka u BiH, a naročito se zahvalio za pruženu pomoć i podršku Španije u oblasti evropskih integracija BiH. Crnadak je poželio Sorianu sreću i uspjeha u nastavku karijere.

Sorian se zahvalio na gostoprimstvu i dobroj saradnji s institucijama BiH te iskazao nadu da će BiH nastaviti ostvarivati napredak u procesu evropskih integracija. Obavijestio je sagovornika o političkoj situaciji u Španiji s posebnim osvrtom na zbivanja u Kataloniji.

Sagovornici su se suglasili da BiH i Kraljevina Španija kao evropske zemlje trebaju nastaviti raditi na očuvanju i poboljšanju  prijateljskih odnosa što predstavlja osnovu za daljnje jačanje saradnje i unapređenje odnosa na svim poljima, u skladu s obostrano izraženim interesima, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA