Evo zašto muškarci treba da KLEKNU NA KOLJENO kada PROSE ženu

31.05.2018 - 22:17 | Praktična žena >> Ljubav
 

Klečanje na jednom koljenu prilikom prosidbe smatra se modernim"običajem. Naime, ta gesta zapravo i nije stara historijska praksa nego se pojavila tek pred kraj Srednjeg vijeka među imućnijim stanovništvom.

p5

Tada su brakovi često bili unaprijed dogovoreni bez prisutstva budućih mladenaca pa nije ni bilo potrebe za prosidbom, a ako bi muškarac i žena bili prisutni prilikom dogovora obično bi sjedili ili stajali.

p4
'Muškarci bi klečanjem izražavali svoje poštovanje i potpunu predaju ženi koju vole.'

Međutim, u slučajevima kada nije bilo takvih uplitanja u tuđe ljubavne živote, muškarci su ponekad godinama udvarali ženama u koje su bili zaljubljeni.

p1p1

Vaša bajka iz djetinjstva sa vitezom u sjajnom oklopu može biti djelimično istinita.

p2

Tradicionalna prosidba sprovodi se tako što muškarac klekne na koljeno, i pruži ženi prsten. Ali kako je zapravo došlo do toga da partner treba da se spusti?

p

Nažalost ne postoje potvrđeni teorijski izvori ovog romantičnog gesta, ali postoji nekoliko teorija za koje se vjeruje da su tačne.

U srednjem vijeku viteštvo još nije bilo mrtvo i formalan način udvaranja je bio verzija današnje veze. Klečanje je takođe protokol za mnoge ceremonijalne rituale i obrede, uključujući i one romantične vrste. Srednjovekovna umjetnička djela i literatura pokazuju vitezove sa savijenim koljenima pred njihovim vladarima u znak časti i poštovanja, ili kako kleče ispred plemkinja da izraze svoje vječno ropstvo i divljenje.

Takođe, ovakav pristup može se pronači i u religiji. U mnogim religijama, oni koji vjeruju kleče na kolenima da iskažu svoje divljenje i poniznost pred Bogom.

Zato, kada kažete svom dragom "DA", u isto vrijeme on vam pruža čast, poštovanje i vječnu ljubav.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!