Na Marsu pronađene organske molekule

07.06.2018 - 21:48 | Zanimljivosti
 

Pronalaskom novih dokaza, sve je veća vjerovatnost kako je na Marsu bilo života. Pronalaskom novih dokaza koje je na crvenom planetu prikupio NASA-in rover Curiosity. Iz materijala koji je robotski istraživač pronašao sačuvan u stijenju Marsa moguće je zaključiti kako je nekada imao mogućnosti održavati život. 

na

NASA-in Curiosity Rover otkrio je na Marsu organske molekule, objavila je danas NASA.

Tokom press konferencije u NASA-inom Goddard Centru za svemirske letove i laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji, znanstvenici su poručili kako su molekule dale novi uvid u Mars.

na4

"Pronašli smo organske molekule u stijenama s dna drevnog jezera", pojasnila je Jen Eigenbrode, znanstvenica u Goddardu koja je dodala i kako su otkrili različite molekule.

na1
"Organski sastav ključan je u potrazi za životom", rekao je Paul Mahaffy, direktor Odjela za istraživanje Sunčevog sustava u Goddardu. Podsjetimo, Curiosity je lansiran u studenome 2001. godine, dok je na Mars sletio u kolovozu 2012. s ciljem da otkrije je li na Marsu u bilo kojem trenutku bilo uvjeta za život.

Eigenbrode je pojasnila kako organske molekule pronađene na Marsu nisu dokaz života. "One mogu potjecati od stvari koje nisu biološke", rekla je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!