SAČUVAJTE SVOJ NOVAC: Evo kako da smanjite potrošnju goriva vašeg automobila

20.06.2018 - 16:49 | Zanimljivosti
 

Ovi trikovi će vam pomoći da smanjite ne samo novčana sredstva koja dajete za gorivo, već ćete na ovaj način uštjedeti i novac koji dajete na majstore i servis automobila.

1. Ne pritiskajte papučicu za gas do metala

g

Česti viđamo na putevima vozače koji vole da naglo ubrzaju. Međutim, na časovima vožnje smo učili i da kočenje i ubrzavanje treba biti glatko, jer ćemo na taj način smanjiti potrošnju goriva. Kada naglo ubrzate, automobil povećava potrošnju energije, što dovodi i do povećane potrošnje goriva.
2. Koristite tempomat na autoputu

g1

Vaše vozilo će trošiti mnogo manje goriva ako pratite ograničenje brzine i koristite tempomat na putevima na kojima postoji konstantno ograničenje brzine.
3. Radite na vrijeme servis automobila

g2

Promijenite filter za ulje i ulje na svakih 7.000 kilometara. Ne zaboravite da zamijenite i svjećice i filter za vazduh. da biste izbjegli dodatne troškove, uradite to na vrijeme. U suprotom, može doći do kvara motora, a takva popravka je veoma skupa.

 
4. Isključite klimu

g3

U ovom slučaju, svako mora da odluči za sebe: da li vam je važnija udobnost ili ekonomično trošenje goriva? Sa uključenom klimom, potrošnja goriva se povećava za 15% u prosjeku. Drugi elektronski uređaju ne jedu toliko gorivo. Stoga, ako isključite klimu, uštedjećete otprilike 3 litra goriva na 150 kilometara.

5. Učinite rutu logistički efikasnom

g4

Ako efikasno isplanirate put, uštedjećete na troškovima za gas, naročito tokom zimskih mjeseci. Hladan motor troši više goriva prvih nekoliko kilometara, pa pokušajte da iskombinujete sve dnevne rute u jedno veliko putovanje, da ne biste morali više puta dnevno da zagrijavate motor.
6. Ne vozite kada pada kiša

g5

Kada pada kiša, postoji veliki rizik od nesreće. Osim toga, povećava se i potrošnja goriva. u suhim danima, vozilo troši dosta energije kada ubrzavamo da bi se nosilo sa otporom vjetra. U kišnim danima, otpornost vode na putu je još veća.
7. Kontrolišite pritisak u gumama

g6

Kao prvo, ispravno napumpane gume obezbjeđuju opimalno kočenje. Kao drugo, ako su gume napumpane za manje od 0,1 bara, to može da poveća potrošnju goriva za 2-3%. Zato je važno pratiti nivo pritiska u gumama i držati ga u skladu sa preporučenim nivoom, naročito tokom hladnog vremena.
8. Uklonite nepotrebni teret

g7

Neki vozači vole da nose sve u automobilu, bez obzira na to da li im je potrebno ili nije. Bolje je da oslobodite prtljažnik i nosite samo potrebne stvari, kao što su rezervna guma, dizalica i ključ za odvrtanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia