Bacate sijalice u kontejner? Evo zašto to ne bi trebali raditi

20.06.2018 - 18:00 | Tech >> Nauka i tehnologija
 

Opasni otpad iz sijalica su većinom praškaste materije, uglavnom na bazi fosfora kao i živina isparenja. Ako se sa sijalicama neodgovorno postupa, odnosno ako se ne predaju ovlašćenoj firmi, već bacaju u komunalne kontejnere ili lome i bacaju na deponije, mogu lako da kontaminiraju zemlju i vodu i da nanesu teške posljedice po životnu sredinu, po zdravlje i život ljudi, i dugoročno naškode našoj flori i fauni.

s3

Sijalice se obično bacaju u kantu, ali bi trebalo da znamo da ukoliko se polome ili nepropisno odlažu smatraju se opasnim otpadom i mogu uzrokovati zagađenje životne sredine i ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi.

Evo koje sve vrste sijalica idu na reciklažu:

s1

Treba da znate da se sakupljaju i recikliraju sve vrste sijalica, fluorescentne cijevi i lampe, kako one iz industrije ili javnog osvjetljenja, tako i iz domaćinstava.

Na koje sve materije se razlažu sijalice? 

Izdvajaju se opasne praškaste materije i gasne materije, a potom i plastika, ferozni, obojeni metali i čisto staklo.

Koje opasne materije sadrže sijalice pa ih nakon upotrebe zovemo opasnim otpadom?

s4

Opasni otpad iz sijalica su većinom praškaste materije, uglavnom na bazi fosfora kao i živina isparenja. Ako se sa sijalicama neodgovorno postupa, odnosno ako se ne predaju ovlašćenoj firmi, već bacaju u komunalne kontejnere ili lome i bacaju na deponije, kao što je to u Srbiji danas većinom slučaj, mogu lako da kontaminiraju zemlju i vodu i da nanesu teške posljedice po životnu sredinu, po zdravlje i život ljudi, i dugoročno naškode našoj flori i fauni.

Gdje se dalje transportuju opasne materije iz sijalica?

ss

Opasan otpad od sijalica se pakuje i skladišti u posebnim magacinima opasnog otpada, a zatim se transportuje u specijalizovana postrojenja u zemlje Evropske unije gdje se vrši njegovo konačno uništenje.

Šta se radi sa preostalim dijelovima? 

Preostali tehnogeni materijali - ferozni i obojeni metali se dalje prosljeđuju domaćim ovlašćenim firmama na dalji tretman, a plastika se uglavnom izvozi u inostranstvo. Šteta je što za dobijeno staklo, velike čistoće i potencijala za dalju primjenu u našoj staklarskoj ili laboratorijskoj industriji nema potražnje u Srbiji i nažalost mora da se preda ovlašćenim  sanitarnim deponijama.

Veliki potencijali za reciklažu sijalica 

Iako jedino mjesto za reciklažu sijalica u Srbiji, postrojenje za reciklažu u Pančevu koristi mali dio svojih kapaciteta prerade. Da bi se prikupilo veći broj sijalica, potreban je veći fokus nadležnih organa na ovu vrstu opasnog otpada, organizovano postavljanje namjenskih posuda/kontejnera za sakupljanje, veći broj sakupljača, ali i mnogo rigoroznija kontrola inspekcijskih službi kod kompanija i institucija, generatora tog otpada, koje imaju veliki broj svjetlosnih izvora u svojim objektima. Takođe, uporedo su neophodne i edukacija i medijske kampanje, kao i akcije u okviru kojih bi se ova problematika posebno naglašavala i obrađivala u široj javnosti. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!