ČOVJEK ŠTEDIO 30 GODINA, PA OSTAVIO PORODICI NASLJEDSTVO: Kada su vidjeli o čemu se radi, uhvatili su se za glavu!

20.06.2018 - 21:54 | Zanimljivosti >> Čudne priče
 

Vjerovatno i vi ponekad ubacite koji novčić u kasicu, nadajući se da ćete uštediti. Ovaj čovjek iz Njemačke je kovani novac skupljao punih 30 godina.

k1

Kada je preminuo, njegova porodica je nasljedila preko milion kovanica, ukupne težine dvije i po tone. Tolika količina "metala" zadale im je više brige nego radosti.

k6

U vrijeme kada je počeo sa skupljanjem novčića, njemačka valuta još uvijek je bila marka.

Po uvođenju eura kao zvanične valute, Njemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile da će njena nekašanja valuta - njemačka marka i dalje imati vrijednost, odnosno da će u neograničenom roku moći da se zamijeni za euro.

k5
Zahvaljujući tome, porodica pokojnog kamiondžije dobila je priliku da iskoristi nasljeđeni metalni novac.

k3

Kese prepune kovanica članovi porodice su odnijeli u jednu pokrajinsku banku, koja je taj novac prosljedila Centralnoj banci Njemačke, čiji je službenik Volfgang Kemerajt morao da izbroji sve novčiće kako bi se saznalo o kolikom iznosu je riječ.

k4
"Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to da radim pa mi nije predstvaljalo problem", rekao je Volfgang.

brr

Sadržaj jedne kese uspio bi da prebroji za sat vremena. Međutim, kako mu to nije bio jedini posao u banci, novac je brojao od maja pa sve do nedavno, dakle punih šest mjeseci.

br

Kada je brojanje bilo završeno, porodici je saopštio da su nasljedili ukupno oko 16.000 njemačkim maraka, odnosno 8.000 eura.

ee

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA