OPREZ

Kako je jedan čovjek obolio od najgoreg slučaja gonoreje

25.07.2018 - 15:59 | Porodica i zdravlje >> Priručnik bolesti
Autor: Novi.ba
 

Jedan čovjek iz Ujedinjenog Kraljevstva zarazio se najgorim oblikom super-gonoreje ikada. Imao je redovnu partnericu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a oboljenje je dobio nakon seksualnog općenja sa ženom u Jugoistočnoj Aziji. 

Vladina agencija Public Health England tvrdi da je ovo prvi put da infekcija ne može biti izgliječena preporučenim antibioticima. Zdravstveni službenici su stoga u potrazi za drugim seksualnim partnerima tog čovjeka kako bi se spriječilo širenje infekcije kojom je on zaražen ranije ove godine. 

Uobičajena terapija antibioticima – kombinacija azitromicina i cefriaksona – nije uspjela izliječiti infekciju. 

Dr. Gwenda Hughes iz Public Health England je rekla: „Ovo je prvi put da se infekcija visoko rezistentna na oba sastojka uobičajenog tretmana, kao i na većinu drugih uobičajenih antibiotika.“

Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti slažu se da je ovo prvi takav slučaj u svijetu. 

42-38853151

Šta je gonoreja?

Infekciju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae. Širi se prilikom nezaštićenog vaginalnog, oralnog ili analnog seksa. 

Oboljeli, grupa koju čine otprilike jedan od deset heteroseksualnih muškaraca i više od tri četvrtine žena i homoseksualaca, ne ispoljavaju lako prepoznatljive simptome. Međutim, simptomi uključuju gust zelen ili žut iscjedak iz polnih organa, bol prilikom mokrenja i krvarenje između mjesečnica. 

Infekcija koja se ne liječi može dovesti do neplodnosti, zapaljenja zdjelice i u trudnoći se može prenijeti na dijete. 

Analiza infekcije kod ovog muškarca pokazala je da bi jedan antibiotik mogao djelovati. On je trenutno pod nadzorom ljekara i prima terapiju te će se tokom sljedećeg mjeseca znati rezultati. 

Dosad nisu otkriveni drugi ovakvi slučajevi – čak ni kod njegove partnerice u Ujedinjenom Kraljevtsvu, ali istraga još nije gotova. 

Dr. Hughes je dodala: „Pratimo ovaj slučaj kako bi sa sigurnošću znali da se infekcija može izliječiti i nekim drugim lijekovima te kako bi osigurali minimalo prenošenje u budućnosti.“

Doktori već nek vrijeme upozoravaju da bi se ovo moglo dogoditi. Epidemija gonoreje otporne na azitromicin izbila je 2015 godine na području Leedsa u Engleskoj. Strahuje se da bi ovaj tip infekcije mogao postati otporan na sve postojeće antibiotike. 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!