BUDITE OPREZNI! Otkriveno kako Facebook prikuplja naše podatke - Dovoljan je jedan klik na OVO

31.07.2018 - 18:05 | Tech >> Internet

Stručnjak za bezbjednost na internetu, Inti De Seukeler, pronašao kviz aplikaciju NameTests.com, koja je javnosti izlagala korisničke podatke više od godinu dana.

Iako se Facebook trudi da ispravi propuste poslije skandala sa kompanijom "Kembridž analitika", i dalje se suočava sa mnogim problemima.

Stručnjaci za internet bezbjednost redovno na mreži pronalaze aplikacije koje zloupotrebljavaju korisničke podatke.

On je naveo da bi javaskript potencijalno mogao da otkrije korisnikov Fejsbukov ID, ime i prezime, jezik koji govori, kao i pol, datum rođenja, profilnu sliku, kaver fotografiju, uređaj koji koristi, poslednje ažuriranje informacija, objave i statuse, kao i fotografije i prijatelje.

On takođe ističe da su ovi podaci javno bili izloženi bar od kraja 2016. godine.

Istraživač je pokrenuo sajt, čiji je zadatak bio da zahtjeva informacije od javascripta gdje je NameTests.com uskladištio sve podatke koje je uzeo od korisnika koji su radili kviz "Which Disney Princess Are You? (Koja si Dizni princeza?)".

 

Otkriveno je da je bila potrebna samo jedna posjeta kako bi se pristupilo nečijim privatnim informacijama u periodu do dva mjeseca. De Seukeler je obezbjedio i video dokaz ovog procesa:


On je problem prijavio Facebooku u aprilu. NameTests.com je, prema svemu sudeći, ispravio problem krajem juna.

 

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspjeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija posjeduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbjednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je provjerena I odobrena od strane nezavisnih bezbjednosnih agencija.


Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmijenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.