HRVATSKA

VLASNICIMA DIZEL AUTOMOBILA UPRAVO JE STIGLA NAJGORA MOGUĆA VIJEST: Svi se pitaju KAKO JE OVO MOGUĆE!

08.11.2018 - 13:54 | Zanimljivosti >> Kiosk
Autor: Novi.ba
 

Na hrvatskim benzinskim pumpama u posljednjih nekoliko sedmica, nakon deset godina i drugi put u historiji, dizel je skuplji od benzina, javljaju hrvatski mediji.

1

GORIVO JE POSKUPILO, A SADA JE OVAJ ČOVJEK SVE OTRIO: OPREZ, ovako varaju vozače na benzinskim pumpama (VIDEO)

Budući da se globalno naftno tržište dramatično mijenja, dizel bi mogao i da ostane skuplji od benzina.

7

Rafinerije se, naime, okreću preradi lakših goriva, najveći potrošači poput brodara okreću se dizelu, a jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, Iran, nalazi se pod sankcijama.

2

- Dizel je mnogo poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizovale i preorijentisale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju da stvore višak vrijednosti. To znači da je na tržištu više benzina i manje dizela, a manje dizela uz isti broj potrošača mora značiti njegovo poskupljenje - rekao je za Davor Štern, dugogodišnji direktor u Ini te naftni konzultant, piše "24sata.hr".

3

On dodaje kako ova razlika u cijeni ipak neće smanjiti ekonomičnost dizelaša, jer oni po pravilu troše manje goriva od benzinaca.

Na pitanje hoće li benzin ostati jeftiniji od dizela i u budućnosti i šta će to značiti za ekonomiju, Štern navodi da je udar na cijene moguć, i to u cijelom svijetu.

4

- Proces poskupljenja će diktirati pomorski promet. Zašto? Zato što velike brodarske kompanije, koje sada koriste teško gorivo s puno sumpora, prelaze na lakše vrste goriva poput dizela. Kada brodari masovno krenu da koriste dizel, mogu se očekivati nova poskupljenja - kaže Štern i dodaje kako se može očekivati novo poskupljenje svih vrsta goriva.

5

- Osjetićemo efekte američkih sankcija na Iran i na osam zemalja koje za sada privremeno uvoze iz Irana. Ta zemlja snabdijeva veliki djo cijelog globalnog tržišta naftom, pa ako se sankcije nastave, može se očekivati novo poskupljenje svih vrsta goriva - navodi Štern.

6

Uz OVE JEDNOSTAVNE TRIKOVE uštedite na gorivu: Vozite se isto a plaćajte manje!

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!