PEDIJATRI UPOZORAVAJU: Superjunaci loše utječu na djecu, evo i zašto

08.11.2018 - 23:13 | Praktična žena >> Mame i bebe
 

Na djecu odlično utječe to što se ugledaju u filmske superjunake, zar ne? Netočno. Pedijatri kažu da su dobri momci u filmovima mnogo nasilniji od loših.

s7

Filmove o superjunacima vjerovatno povezujete s pozitivnim lekcijama o pobjedama dobra nad zlim. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da takvi filmovi zapravo odašilju opasne poruke mladima jer nasilje svrstavaju među odlike.

Analiza deset filmova o superjunacima snimljenih 2015. i 2016. godine pokazala je da su protagonisti ili "dobri momci" u prosjeku imali 23 nasilna čina u jednom filmskom satu, a antagonisti ili "loši momci" 18. 

s6

Iznenađujuće, protagonisti su počinili i više loših djela.

Nadalje, superjunaci su pet puta češće bili upleteni u nasilje od superjunakinja.

s3

"Djeca i adolescenti superjunake vide kao dobre momke i na njih bi moglo utjecati to što ih se u filmovima prikazuje kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju", kaže Robert Olympia, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu sveučilišta u Pennsylvaniji i vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

s4

Ove bebice vjerovatno izgledaju starije od vas, broj 12 će vam popraviti dan

Ali to ne znači da superjunake ne treba gledati, rekao je znanstvenik John Muller koji je surađivao na studiji. Ključ je, kaže, u razgovoru o posljedicama nasilja.

s8

On preporučuje da obitelji zajedno gledaju film i potom razgovaraju o nasilju. To će djeci pomoći da razviju kritičko mišljenje o onome što gledaju i usklade to s obiteljskim vrijednostima.

s5

Khloe Kardashian otkrila da joj trudnoća nedostaje: A kad čujete razlog nećete moći vjerovati

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!