ZUBNA ČETKICA, NAJVAŽNIJI ALAT ZA ZDRAVE ZUBE I DESNI! Nekoliko savjeta pri izboru i korištenju četkice za održavanje oralne higijene!

08.11.2018 - 23:42 | Porodica i zdravlje
Autor: Novi.ba
 

Oralna higijena je veoma bitna u održavanju zdrave usne šupljine, ali većina ljudi misli da zna sve o tome „kako prati zube“ i koja je najbolja četkica za korištenje pri tome.

Ali, problemi koji se javljaju kao što su: karijesi, upale desni i općenito parodontalna bolest, tj. upala zubnih tkiva su među najraširenijim i najčešćim bolestima današnjice, a izazvene su upravo neadekvatnom upotrebom zubne četkice pri oralnoj higijeni.          
Znanstveno je dokazano da nepravilna/nedovoljna oralna higijena utječe na cijeli organizam: bakterije koje se nalaze u upaljenim desnima krvlju putuju po cijelom organizmu i dovode do povećanog rizika za nastanak sljedećih ozbiljnih stanja: infarkta, moždanog udara, plućnih bolesti, niže porođajne težine novorođenčeta.  

1

Posebno je značajna činjenica da je upalu desni i njezine eventualne komplikacije uz samo malo truda i znanja moguće spriječiti. Samo pravilnom oralnom higijenom i ispravnim sredstvima moguće je zaustaviti daljnji tijek bolesti i poboljšati zdravlje zuba i desni! 

2

Zdrave desni ne krvare! 

Krvarenje iz desni znak je njihove upale. Bakterije se stalno talože na zube i desni, stvarajući mekanu zubnu naslagu (plak) koja postaje sve deblja, svojim otrovima napada zubna tkiva i uzrokuje njihovu upalu. Radi sastojaka sline, mekane zubne naslage mogu postati vapnenaste, što se na zubima vidi kao zubni kamenac. Na zubnom kamencu mekane zubne naslage se još brže nakupljaju. U našim ustima postoje brojna teže dostupna mjesta na kojima se upala često razvije:
•    međuzubni prostori 
•    rub desni tj. prostor između zuba i desni,
•    područja ispod mostova i
•    oko implantata.

3

Jedini način da spriječimo upalu desni je temeljito mehaničko čišćenje zubnih naslaga, uz pomoć zubne četkice, međuzubne četkice ili zubnog konca. Najveću pogrešku možemo napraviti ako krvarenje i upalu na vrijeme ne saniramo, jer tada neliječena upala desni zahvaća dublji dio parodonta. To je situacija kada između zuba i desni nastaju parodontalni džepovi. Zubi mogu postati duži, osjetljiviji ili se početi micati. Upala zubnog mesa uobičajeno napreduje bez ikakvih bolova i na kraju možemo izgubiti svoje zube. Pritom se često pojavljuje neugodan zadah iz usta. 

Bitno je napomenuti da postoje i određeni faktori koji pogoršavaju stanje desni: stres, pušenje, šećerna bolest, hormonske promjene ili čak nasljedna predispozicija.

Pravo pomoćno sredstvo

Dobra oralna higijena nema ništa zajedničko s čestim pranjem zuba. Bitno je temeljito odstraniti uzročnike upale zubnog mesa – zubne naslage. O temeljitom čišćenju zuba govorimo samo onda kada zubne naslage odstranimo sa svih teže dostupnih mjesta koja su podložna razvoju upale.  Zato je u borbi za zdrave zube i desni bitno znati izabrati pravu zubnu četkicu.                                          
                             
Kakva mora biti idealna četkica za zube?
Kod izbora zubne četkice najvažnija su njezina vlakna, kao i mala glava četkice. Tvrdoća četkice ovisi o tvrdoći vlakana. Što su deblja vlakna, to je četkica tvrđa. Vlakna tvrdih četkica su predebela i pretvrda da bi mogla očistiti teže dostupna mjesta (između desni i zuba) na kojima se plak gomila i gdje nastaje upala. Obično se tada koristi prejaki pritisak tijekom četkanja, što dovodi do pomicanja desni od zuba i pojave ogoljelih zubnih vratova, koji postaju osjetljivi, što se osjeća kao lagana bol u dodiru s toplim i hladnim. 

4

Zato idealna četkica za zube mora imati što je moguće više tankih, mekanih i gusto postavljenih  vlakana. Tanka gusta vlakna puno lakše uđu u teže dostupna područja između zuba i desni i temeljito odstranjuju zubne naslage, pri čemu nije potrebno koristiti snažan pritisak te desni ostaju neoštećene. 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!