CSS: Dodikova najava smjene ambasadora primjer podrivanja interesa BiH

06.12.2018 - 18:52 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba/agencije
 

Centar za sigurnosne studije (CSS) reagovao je na najavu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o povlačenju svih ambasadora i konzula imenovanih uime Srba, najflagrantijim primjerom podrivanja interesa Bosne i Hercegovine u sferi provođenja vanjske politike BiH.

CSS u svom saopćenju za javnost navodi da je u proteklih nekoliko godina na snazi bio džentlemski sporazum novoizabranih predstavnika vlasti u Predsjedništvu BiH da se ispoštuju mandati i dignitet imenovanih ambasadora na njihovim pozicijama i da se ostvari kontinuitet njihovog djelovanja i uloženog napora na poboljšanju bilateralnih i multilateralnih odnosa sa BiH.

Ovakav, kako smatraju u CSS-u, bezočan pristup u promjenama diplomatskih predstavnika BiH neprimjeren je u diplomatskoj praksi demokratskih zemalja i predstavlja presedan koji urušava ionako poljuljan imidž BiH u međunarodnim odnosima.

"Svi smo svjesni da je imenovanje ambasadora BiH u proteklom periodu narušavalo interese i ugled BiH, posebno nakon odluke Predsjedništva BiH da se u procesu kandidature u potpunosti zanemare kriteriji i mišljenje MVP-a BiH, ali nemamo nikakve garancije da će se nova imenovanja ambasadora vršiti u skladu sa profesionalnim uzusima koja propisuju da se na ambasadorska mjesta biraju osobe koji su afirmisani djelatnici u diplomatskoj službi BiH, odnosno da su istaknuti politički, privredni, javni ili naučni djelatnici koji su dali znatan doprinos BiH i vrlo aktivno rade na jačanju međunarodnog subjektiviteta i ugleda BiH u svijetu", poručuju iz CSS-a.

Iskazuje nadu da će se ostali članovi Predsjedništva BiH oštro usprotiviti ovakvim i sličnim pokušajima nedemokratskog i bahatog ponašanja u sferi diplomatskog predstavljanja BiH i urušavanju digniteta i ponosa imenovanih zvaničnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!