S OVIH 10 OSOBINA RODITELJI NESVJESNO UNIŠTAVAJU ŽIVOT SVOJE DJECE: Ostavljaju teške posljedice zauvijek

07.12.2018 - 14:19 | Zanimljivosti >> Kiosk
Autor: Novi.ba
 

Psiholozi i specijalisti za ponašanje djece jasno mogu vidjeti razliku između nezhavlne djece i one koja su žrtva toksičnog utjecaja. 

Klinički psiholozi Seth Meyers i Preston Ni objašnjavaju kako ponašanje roditelja može uništiti živote njihove djece.

U nastavku ćete saznati kako da prepoznate toksične situacije i da vidite kako one utječu na dječiju psihu. 

1. ‘Bojiš me se, ali me voliš’

foto1

Za toksičnog roditelja, emocionalni napad je sinonim za ljubav i pažnju. U takvim porodicama, djeca znaju raspoloženje roditelja samo po zvuku ispuštenih ključeva i koraka. Takva djeca žive u stalnom strahu. Ovaj tip toksičnog roditelja se uvrijedi ako se njihova dobra djela tretiraju sa sumnjom. Oni tvrde: ‘Uradio sam sve za tebe, a ti si i dalje nezahvalan.’


2. ‘Moraš se nositi s problemima odraslih, ali i dalje nemaš nikakvih prava’

foto2

U toksičnim porodicama, roditelji dijele svoju odgovornost s djecom.

Na primjer, dijete veruje da je njegovo loše ponašanje razlog zbog kojeg tata pije kako bi se smirio. Kasnije se to isto dijete uvlači u sukobe odraslih.
Tinejdžeri će biti prisiljeni slušati žalopojke roditelja, moraće se prilagoditi ‘komplikovanoj situaciji’, postaviti u kožu roditelja, tolerisati, tetošiti… No, nažalost, u ovim slučajevima, djeca nemaju pravo iznijeti svoje mišljenje.

Ovo su greške koje roditelji prave, a zbog kojih djeca ne izrastaju u dobre ljude

3. ‘Budi najbolji, ali nemoj zaboraviti da nisi poseban’

foto4

Narcisoidni roditelji od svoje djece očekuju da budu najbolji u svemu. S druge strane, njihove uspjehe uzimaju zdravo za gotovo. Podcjenjivački komentari zaista mogu naštetiti djetetu, koje odrasta vjerujući da je razočaranje za roditelje.

4. ‘Povjeri mi se, ali nemoj da te iznenadi moje ismijavanje’

foto5

Toksični roditelji teraju svoju djecu da budu iskrena i da im sve govore, a kasnije te informacije koriste protiv njih. 

Ovo se događa na 2 načina:

- Drugi članovi porodice, komšije i prijatelji znaju koju je tajnu dijete reklo roditelju, a roditelj u tome ne vidi ništa loše.
-  Dijete daje roditeljima priliku da ga ukore ili da daju sarkastične komentare.

5. ‘Toliko si loš, nemoj ni pokušavati biti bolji’

foto6

Što je djetetovo samopouzdanje niže, to ga je lakše kontrolisati.

Toksični roditelji diskutuju o djetetovim neuspjesima i manama i u većini slučajeva se vole okomiti na njegov fizički izgled. Ako ne postoje ‘očigledne mane’, oni će ih izmisliti.
Takvi roditelji insistiraju na kompleksu inferiornosti kod djece i ne žele da njihovo dijete isproba nove stvari i uspije.

6. ‘Budi uspješan, ali samo blizu mene’

foto7

U ovom slučaju, roditelji žele da im dijete ima uspešnu karijeru, ali ako dijete zbog toga mora otići u drugi grad, onda polude. Narcisoidni roditelji uzbuđeni su zbog djetetovog uspjeha iz samo dva razloga:

-Vole se hvaliti svima i žele da im drugi zavide.

- Uspješno dijete će im osigurati bolji život.

Toksični roditelji ne žele da njihova djeca ikad odu od kuće…

7. ‘Slijedi moja uputstva, ali ti si kriv ako ne uspiješ’

foto8

Roditelji, u ovom slučaju, tretiraju dijete kao objekat: imaju svoje planove i očekuju da ih dijete slijedi. Ovo se odnosi na sve, od fakulteta, do izbora djevojke/dečka… I njih uopšte nije briga za posljedice te apsolutne kontrole. Štaviše, ako nešto krene po zlu, oni se ne smatraju odgovornima.

8. ‘Nemoj me nikad ostaviti’

foto9

U zdravim porodicama, roditelji pomažu djeci da se osamostale i da žive svoj život, piše uspesnazena.

Toksični roditelji ne žele da njihova djeca ikad odu, ali uvek naglašavaju da kuća, novac i hrana pripadaju njima. Bilo kakve primjedbe djece oni zanemaruju. Šta takvi roditelji zapravo žele? Oni žele poslušnu djecu koja će ostati s njima!

9. ‘Prihvati našu pomoć, ali nas prestani iskorištavati’

foto10

Ovi roditelji nude nešto, bez čega njihova djeca mogu, ali svako odbijanje izaziva nezadovoljstvo. Dijete počinje misliti: ‘Moji roditelji vjerovatno samo žele društvo i žele se osjećati potrebnima.’ Zato prihvataju pomoć, zahvaljuju roditeljima i nude nešto zauzvrat. Ipak, nema sretnog kraja jer ovakvi roditelji uvijek podsećaju dijete na tu njihovu ‘uslugu’

10. ‘Zašto nisi ovo, zašto nisi ono’

Privatni život? Lični prostor? Ovo, za decu toksičnih roditelja – ne postoji. Ako pokušate ograničiti pristup vašem ličnom prostoru, roditelji vas optužuju za nepovjerenje. Čak vas ni vaš stan ili kuća neće zaštititi od ovakvih roditelja jer će jednostavno koristiti rezervne ključeve koje ste im dali za hitne slučajeve. I njihova djeca uvijek moraju odgovoriti na sva pitanja: ‘Zašto nisi oprao/la ovu čašu?“ Ili ‘Zašto si bacila novac na to smeće’ Takvi roditelji ne poštuju život i lične odluke svoje djece.

roditelji-nls

Kako se nositi s toksičnim roditeljima?

Teško je riješiti se otrovne atmosfere – pa čak i odraslima! Ipak, stručnjaci su pronašli savjete koji vam mogu pomoći u postavljanju granica i spašavanju odnosa.

Prvo, morate shvatiti sljedeće činjenice:

- Ne možete promijeniti prošlost.

- Toksični odnos je poput hronične bolesti – gotovo ju je nemoguće izliječiti, tako da morate pokušati izbjeći bilo kakve komplikacije.

- Preporuke se temelje na razumijevanju da svaka osoba ima svoja prava i potrebe kojih se ne bi trebala stidjeti.

Imate pravo:

- Živjeti u svojoj kući i imati vlastita pravila.

- Ograničiti pristup vašoj teritoriji.

- Steći vlastito iskustvo i ignorisati svoje roditelje kad kažu ‘Znam bolje’.

- Upravljati svojim resursima: novac, vrijeme i trud.
-  Odabrati svoje lične interese, a ne one koje  vaši roditelji žele.

Ova pravila vrijede za obje strane. Djeca ne bi trebala isključiti svoje roditelje iz života i uzimati njihovu pomoć zdravo za gotovo.

 

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!