SRBIJA

ZAKON SE DRASTIČNO MIJENJA: Svaki roditelj KOJI UDARI DIJETE MORA DA ZNA OVE 4 STVARI!

07.12.2018 - 13:55 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Prema rezultatima istraživanja „Determinante nasilja nad djecom u Srbiji“, UNICEF, 2017, oko 70 procenata djece doživelo je makar jedan slučaj psihičkog ili fizičkog nasiljatokom odrasatanja, nešto više djevojčice nego dečaci. Uz to, oko 45 procenata djece je izloženo tjelesnom kažanjavanju i psihičkoj agresiji u porodici kao metodu disciplinovanja, a primjena fizičkog nasilja značajno je češća kod djece mlađeg (1-4 godine) nego starijeg uzrasta.

U svjetlu ovih informacija, planirane dopune Porodičnog zakona donijeće velike promene u svaku porodicu u Srbiji. Ono što je privuklo najviše pažnje je eventualno uvođenje izričite zabrane tjelesnog kažnjavanja djeteta.

- Svrha uvođenja izričite zabrane tjelesnog kažnjavanja djeteta nije razdvajanje djece od svojih roditelja ili slanje roditelja u zatvor već je to prvenstveno prevencija, rana intervencija u zaštiti djeteta, obuka i savjetovanje o nenasilnim metodama disciplinovanja djece. Važno je razumjeti da ljudska prava ne prestaju na „kućnom pragu“ i da ukoliko se zakonom sankcioniše tjelesno kažnjavanje ili napad na odraslu osobu jednako treba da se sankcioniše i tjelesno kažnjavanje djeteta. Konvencija o pravima djeteta i drugi međunarodni dokumenti o ljudskim pravima priznaju pravo djeteta na poštovanje ljudskog dostojanstva i fizičkog integriteta, kao i pravo na jednaku zakonsku zaštitu.

nasilje-2

Svaka prijava nasilja nad djecom treba da bude ozbiljno ispitana, a cilj bi trebalo da bude da roditelji uz pomoć podrške i edukacije a ne kažnjavanja, prestanu da primjenjuju nasilne i druge ponižavajuće oblike kažnjavanja. Ukoliko kao društvo želimo odgovorno da se ponašamo prema našoj deci i stvaramo neki bolji svijet za njih - bez nasilja, važno je i da kao pojedinci reagujemo i ne okrećemo glavu - kaže za "Žena.rs" Vera Despotović, porodični psihoterapeut.

Prema UN Komitetu za prava djeteta tjelesno ili fizičko kažnjavanje je bilo koje kažnjavanje u kome se primjenjuje fizička sila sa namjerom da se izazove izvjestan stepen bola ili neprijatnosti, bez obzira koliko da je blag. Većina tjelesnih kazni podrazumeva udaranje djeteta, kao na primer: batine, šamaranje, udaranje po stražnjici rukom ili štapom, kaišem, prutom, a može da uključi i drmusanje ili bacanje djeteta, štipanje, šutiranje, čupanje za kosu i slično.

Ovom prilikom ćemo dati neke smjernice, koje će biti korišzene i u Školama za roditelje. One mogu pomoći roditeljima da ostanu mirni i izbjegnu fizičku ili bilo koju drugu kaznu koja može ostaviti velike posljedice na dijete. Važno je uspostaviti kontrolu u situacijama kada vas preplavljuje bijes i kada gubite kontrolu. Tada se treba skloniti od djeteta ili ga pošaljite u drugu prostoriju dok vas ne prođe trenutni poriv da ga tjelesno kaznite, ili izbrojte do deset prije nego što uradite bilo šta zbog čega ćete kasnije imati razloga da se kajete.

Nakon toga treba razgovarati o tome šta se dogodilo i kako bi mogla situacija da se razriješi. Evo nekih primjera:

nasilje-2

Nikada ne vrijeđajte dijete — nemojte ga etiketirati i ponižavati — da li iko može da nauči nešto vijedno kada se oseća poniženo? Na primjer: „Mislim da postoji način da drugačije uradiš taj zadatak. Hoćeš li da pokušaš?”, umjesto „Baš si glup i nesposoban”.

Kritikujete postupak, a ne ličnost djeteta. Na primjer: „To što si bacila kiflu na pod nije primjereno ponašanje”, umjesto „Ti si bezobrazno i nezahvalno dijete”.

Budete dosljedni, čak i u situcijama kada vam se čini da je lakše popustiti. Teško je biti sve vrijeme dosljedan ali pokušajte da vaši metodi vaspitavanja budu svaki dan isti. Česte promjene zbunjuju dete. Na primjer: Ukoliko ste se dogovorili da dijete ne može da dobije sve što poželi, nemojte se pridržavati toga kad ste kod kuće, a u radnji popuštati zašto što vam je neprijatno. Ili, ukoliko ste se dogovorili da dijete ide da spava u određeno vrijeme, nemojte odustajati jer vas mrzi da ga stavljate na spavanje kad imate goste ili kad želite ujutru da spavate duže.

Uključite djecu u definisanje pravila (jasna, konkretna i za sve razumljiva), kao i posljedice njihovog kršenja. Na primjer: Zajednički odlazak u prodavnicu često zna da dovede do problema.

Važno je zbog toga unapred razgovarati sa djetetom o tome koje ponašanje je prihvatljivo, a koje ne i do kojih posljedica će doći ukoliko se neprihvatljivo ponaša.

Ovakve i mnoge druge situacije će se obrađivati u Školama za roditelje koje će rotitelji posećivati, i gdje će imati prilike da stiču određene veštine koje mogu unaprediti njihove vaspitne metode i poboljšati odnos sa svojom djecom.

(Novi.ba/zena.blic.rs)

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!