RUSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Lavrov: Niko ne razumije arogantnu politiku supermoćnog SAD-a

07.12.2018 - 15:35 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov iznio je kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vezi hapšenja kćerke vlasnika kineske kompanije Huawei Ming Vancou, te poručio kako je to arogantna politika politika supermoćnog SAD-a koju niko ne razumije.

Lavrov je boravio u Milanu na sastanku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), a nakon sastanka je odgovarao na pitanja novinara.

Odgovarajući na pitanje u vezi s hapšenjem Ming, Lavrov je kazao kako smatra da je to još jedan primjer politike koju odbacuje svaka normalna zemlja i normalan čovjek.

"No, kakve veze s tim imaju Huawei i Kina? Ovo je arogantna politika super moćne zemlje koju niko ne razumije. To je još jedan primjer provođenja američkih zakona izvan granica te zemlje. I pojedini najbliži saveznici SAD-a se tome protive", smatra Lavrov.

Direktorica za finansijske poslove i kćerka vlasnika kineske kompanije Huawei Ming Vancou, po nalogu SAD-a uhapšena 1. decembra u Vancouveru zbog kršenja sankcija Washingtona prema Iranu.

Iako su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina uspostavile primirje u međusobnom trgovinskom ratu, ocjenjuje se da bi hapšenje Ming Wanzhou moglo ponovo zapaliti fitilj napetosti na relaciji Washington-Peking.

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!