DA LI ZNATE: Ovi uređaji troše struju čak i kada su isključeni

08.01.2019 - 15:48 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom
 

Istraživanje koje je proveo jedan strani portal kako bi utvrdio da li naši kućni i mobilni uređaji i elektronika troše troše struju i kada ih mi isključimo, odnosno ugasimo kako mnogi vole da kažu.

Ako je vjerovati sajtu "Bright Side", svi uređaju imaju "tajni" život koji je odgovoran za potrošnju struje čak i kada su isključeni. Iako to nekome može da izgleda zanemarljivo, činjenica je da je opet - potrošena struja.

Da li ste znali da neki kućni uređaji mogu da vode „tajni“ život i da nastave da rade čak i kada pritisnete dugme za isključivanje?

Naučnici su uradili istraživanje i otkrili koji su to uređaji naročito nevaljali i troše struju i kada ih isključite.

Rezultati će vas prilično iznenaditi – na listi je i uređaj koji sigurno nikada u životu niste isključili iz struje!


 
1. Punjač bez mobilnog telefona

q
Punjač ostavljen u utičnici nastavlja da troši energiju čak i kada na njega nije zakačen mobilni telefon. Potrošnja je minimalna, pa vam neće pretjerano uticati na novčanik.

2. Digitalni TV prijemnik

q1
TV prijemnici nastavljaju da rade i kada ih isključite, pa zbog ovoga godišnje bacite 22 eura. Većina nas se i ne trudi da prebaci ove uređaje u režim mirovanja, misleći da je dovoljno da samo isključimo televizor. Ovo uvećava troškove i do 5 puta.

3. Televizor

q3
Vi znate da kada pritisnete dugme za isključivanje, zapravo ne isključujete televizor, već ga samo prebacujete u režim mirovanja? Ovo vas godišnje košta oko 25 eura.

4. Računari i laptop uređaji

q4
Čak i kada su isključeni, ovi uređaji i dalje rade i troše električnu energiju. Međutim, ako ih isključite iz struje, uštedjećete i do 100 evra godišnje.
Ukoliko ove uređaje ne isključujete, već ostavljate u režimu mirovanja, vaši troškovi će biti uvećani 1,5 puta.

5. Uređaji sa tajmerom

q5
Jedan tako neprimjetan detalj kao što je tajmer na šporetu, mikrotalasnoj ili mašini za veš jasno vam može pokazati da uređaj i dalje radi. Isključivanjem ovakvih uređaja sačuvaćete i do 120 eura godišnje.

6. Da li treba da uređaje isključite iz utičnice?

q6
Nekome će gore navedene sume izgedati male, ali za nekoga one mogu značiti mnogo. U svakom slučaju, isključivanje uređaja iz utičnica svakako jeste značajno za vaš budžet. Imajući u vidu koliko svako domaćinstvo ima električnih uređaja koji su konstatno uključeni, zaista ćete sačuvati mnogo novca.

HOTELI SA 5 ZVJEZDICA OTKRIVAJU SVOJE TAJNE PROFESIONALNOG PRANJA VEŠA: Žene, sve ste radile pogrešno

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!