SVI OVO TREBAJU VIDJETI

PANIKA U REGIONU ZBOG OTKRIĆA NA BANKOMATIMA: Neće vam biti svejedno kada budete dizali novac

10.01.2019 - 20:26 | Zanimljivosti >> Kiosk
Autor: Novi.ba
 

Jutarnji list je testirao javne ekrane na dodir u Zagrebu kako bi saznali šta se sve nalazi na njima.

Nakon istraživanja londonskog portala Metro.co.uk, Jutarnji list odlučio je u saradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Andrija Štampar” da testira javne ekrane na dodir u središtu Zagreba, na najposjećenijim mjestima, kako bi saznali šta se sve nalazi na njima, tj. šta sve dodirujemo prstima.

bankomat

Odabrali su četiri različite vrste ekrana na dodir.  ekrane na dodir za naručivanje hrane, zatim ekran aparata za poništavanje karata u tramvaju, ekran bankomata jedne banke u središtu grada, te ekran aparata za kafu.

Nakon što su uzeli uzorke, dostavili su ih mikrobiološkom odjelu Zavoda “Andrija Štampar”. Trebalo je sedam dana da bi se otkrilo postoje li u uzorcima bakterije ili uzročnici bolesti.
Tragovi znoja, pljuvačke i izmeta

slike-otkrivaju-bakterije-koje-mogu-da-izazovu-bolesti-desni-i-karijesa-6

Rezultati analize uzoraka s površina pokazali su da se na bankomatima i kartomatima u tramvaju nalaze tragovi znoja, pljuvačke, stafilokoka i ljudskog izmeta.

Na svakom smo uzorku pronađeni su vrlo slični rezultati. Na njima se nalazilo nekoliko identičnih vrsta bakterija, stafilokoke, takozvani Bacillus Cereus, koji može izazvati trovanje hranom, zatim aerobne mezofilne bakterije, koje su “normalne”, te nešto endobakterija, koje mogu biti fekalnog porijekla.

bakterije-kao-sto-su-laktobacili-povezane-su-sa-zubnim-karijesom-i-mogu-izazvati-bolest-desni-8

 

Dvije dobre vesti

No, ipak su došli i do dvije dobre vesti. Naime, količina svega što su pokupili pokupili štapićima nedovoljna je za zarazu. Na svim uzorcima bilo je oko 40-ak aerobnih bakterija po centimetru kvadratnom, a to je nedovoljno da bi se pokupila neka zaraza ili bolest.

Uz to, rezultati su bolji u usporedbi s Londonom, gde su pronašli puno više tragova fekalija.

Dobra je i vijest da nisu pronašli patogene bakterije, poput Escherichije i salmonele.

489571-1725555-tramm-ls-ff

Higijena u London daleko lošija

U Londonu su na ekranima pronašli zloglasni fekalni enterokok koji izaziva infekciju, stafilokoka, pa i listeriju.

- Tehnologija ekrana koji reaguju na dodir sve je prisutnija u našem životu, ali ovi su rezultati pokazali da ljudi ne bi trebali jesti hranu bez pranja ruku nakon što su dodirivali takve površine, koje su nehigijenske i šire bolesti. Neko može cijeli dan paziti na higijenu i jednim dodirom na aparat poništiti sve”, rekao je ljekar Paul Matawele, koji je vodio istraživanje u Velikoj Britaniji, prenosi Jutarnji list.

 

(Novi.ba/Jutarnji list) 

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!