DOBRO JE ZNATI

VAŠI PROZORI ČUVAJU ZDRAVLJE I DŽEP: Ovako obložite prozore i sačuvajte 30 posto toplotne energije vašeg doma

11.01.2019 - 13:53 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom
Autor: Novi.ba
 

Kako bi podigli energetsku efikasnost mnogi se odlučuju za kupovinu PVC stolarije. 

Na sjeveru Evrope se sve češće primenjuje drugačija metoda izolacije, koja je zdravija i efikasnija.

prozori1

- Najveći potrošač toplote je stara i neodržavana stolarija, kojom se gubi i do 30 posto energije - kaže Dejan Kostić, majstor za prozore. 

- Uz prozore koji dihtuju temperatura se može podići i za šest stepeni. Najzdravije je imati drvene prozore, ali da bi bolje dihtovali i dugo trajali treba ih obložiti aluminijumskim lajsnama.

prozor

Ovo je u suštini stara metoda izolacije, koju su koristili Jevreji još pre Drugog svjetskog rata, a čiji prozori i danas fantastično dihtuju i ne trule.

Sistem je vrlo jednostavan: na postojeće drvene prozore sa spoljašnje strane zakači se duraluminijum. Kompletna ugradnja aluminijuma u sve prozore u dvosoban stan od 60 kvadrata traje oko dva sata, a cijena je oko 15.000 dinara. U odnosu na PVC prozore je neuporedivo jeftinije, a ugradnja je brza i laka, pa nema ni dodatnih troškova oko krečenja.

prozoriprozori

- Velika prednost ovakvog oblaganja drvenih prozora je to što se dobija 95 posto zaštita protiv vjetra, a 80 posto je manje prašine - objašnjava Kostić. 

- Zbog toga, mnogi oblažu i ulazna vrata, a naročito je korisno onima koji stanuju u prometnim ulicama, jer smanjuje ne samo prašinu nego i buku. Neko oblaže i vrata u stambenim zgradama jer ne propuštaju ni teške mirise iz komšijskih kuhinja.

Ova tehnologija je pogodna i za ljetne vrućine, jer omogućava da se hladnoća, koju pravi klima, zadrži u stanu.

 

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!