OVO JE PUTINOV ČOVJEK BROJ 1: SVI DRHTE na pomen NJEGOVOG IMENA! (FOTO)

11.01.2019 - 19:50 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti
Autor: Novi.ba
 

Nakon što su Rusija, Iran i Turska postigli sporazum o stvaranju „zona za deeskalaciju“ sukoba, kontingent vojne policije je znatno povećan

Nije tajna da je Ramzan Kadirov vrlo ugledan među zalivskim šeicima. Prošlog ljeta je u Saudijskoj Arabiji bio gost kraljevske porodice, a saudijske vlasti su ga pustile u sobu poslanika Muhameda, koja je zatvorena za sve, osim posebne goste. Premda je Kadirov sljedbenik sufizma, koji saudijski selafisti smatraju devijantnom religioznom sektom, bilo mu je dopušteno da se moli i izvodi sufijski ritual u sobi.

Ova epizoda pokazuje da su rusko-saudijski odnosi jaki, uprkos ogromnim teološkim raskolima između pogleda Kadirova i njegovih saudijskih domaćina.

Kadirov je postao i lični prijatelj mnogih arapskih lidera, uključujući bliske američke saveznike saudijskog princa Mohameda bin Salmana i prijestolonasljednika Abu Dabija Mohameda bin Zajeda.

Muslimani u Rusiji čine gotovo 15 posto stanovništva, a Moskva je suzbila dvije islamističke pobune u regioni Severnog Kavkaza s većinskim muslimanskim stanovništvom. Uspon Islamske države i Al-Kaide u Siriji povećao je zabrinutosti Moskve zbog ekstremističkih prijetnji, posebno s obzirom na značajnu ulogu militanata sa Sjevernog Kavkaza unutar dve terorističke organizacije.

Ramzan Kadirov zaista ima sve veću ulogu u sirijskom sukobu. U decembru 2016. čečenski vojnici prebačeni su u Siriju i bili su stacionirani u Alepu, gde su osigurali evakuaciju naoružanih militanata i čuvali humanitarne konvoje. U februaru 2017. im se pridružila vojna policija, koja je dolazila uglavnom iz Severnog Kavkaza.

Nakon što su Rusija, Iran i Turska postigli sporazum o stvaranju „zona za deeskalaciju“ sukoba, kontingent vojne policije je znatno povećan. Čečeni su bili stacionirani u provincijama Homs i Dara, kao i Istočnoj Gouti, predgrađu Damaska.

90153-kadirov201-ap-musa-sadulayev-ff

Od kraja juna 2017. Rusija je poslala najmanje četiri bataljona vojne policije iz Severnog Kavkaza u Siriju, izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Posljednje dvije godine sirijske vjerske vođe su više puta posjetile Grozni, gdje su vodili zvanične pregovore s lokalnim vođama.

Čečenski političari su takođe redovno dolazili u Siriju. Tokom jedne od poseta čečenskog muftije Salaha Mežija najavljeni su planovi za izgradnju kampusa Univerziteta iz Damaska u Groznom.

Najčešći gost u Čečeniji bio je senator Ziad Sabsabi, Sirijac porijeklom iz Alepa, koji je bio angažovan u vraćanju žena i djece militanata Islamske države u Rusiju. Tako je nedavno vraćeno trideset osoba, koje su iz Bagdada prebačene u Moskvu, među njima i djeca od 3 do 10 godina.

Ulogu Ramzana Kadirova na Bliskom istoku je pokušao da pojasni viši istraživač s Instituta za orijentalističke studije Ruske akademije nauka Mihail Rošin.

vlada

On je odgovorio ona pitanje koliko je vjerojatno da je bilo pregovora Kadirova s arapskim liderima i može li lider Čečenije da ima „mandat“ od ruskog vodstva?

Naravno, ne znamo sve detalje, ali mislim da je Kadirov važna osoba u našim posrednim kontaktima s arapskim zemljama. Uvjeren sam da ga Kremlj u tom svojstvu cijeni. Nije slučajno da se on bavi oslobađanjem ruske djece i žena iz iračkih zatvora nakon poraza Islamske države– rekao je Mihail Rošin.

Ruski stručnjak ne vjeruje da je moguć vojni savez između Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali misli da Sjedinjene Države sada pokušavaju da pronađu zamjenu za svoje snage u zoni Sirije, koja je još uvijek pod njihovom kontrolom.

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!