Zaev: Makedonska strana ispunila obveze iz Prespanskog dogovora

12.01.2019 - 17:57 | Vijesti >> Region
 

Premijer Makedonije Zoran Zaev završio je današnje obraćanje novinarima, prvo poslije usvajanja ustavnih izmjena u parlamentu, riječima "Živjela Makedonija, živjela Republika Sjeverna Makedonija".

On je izjavio da će odluka o ustavnim promjenama imena države u Sjeverna Makedonija danas biti objavljena i da će Grčka početkom sljedećega tjedna  biti obaveštena da je makedonska strana ispunila obveze iz Prespanskog dogovora. Na prvoj konferenciji za novinare poslije usvajanja ustavnih izmjena, Zaev je odbacio mogućnost da bi predsjednik Makedonije Đorge Ivanov mogao da spriječi proglašenje izmjena ustava, jer, kako je rekao, za ustavne amandmane nije potreban njegov potpis.

- Hvala bogu, za te odluke ne treba potpis predsjednika Ivanova. Jučer je parlament zajedno sa ustavnim amandmanima donio odluku o proglasu amandmana i o proglasu Ustavnog zakona. Danas će biti objavljeni u Službenom vjesniku i za to ne treba potpis predsjednika Ivanova - rekao je makedonski premijer, koji je tijekom govora nekoliko puta svoju zemlju nazvao Sjeverna Makedonija.

Zaev je istaknuo da će novo ime države stupiti na snagu kada Grčka ratifikuje Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO i da će tada uslijediti obaveza Makedonije da o promjeni imena obavijesti zemlje koje su Makedoniju do sada priznale pod tim imenom, prenosi Beta.

- Vjerujem da će već početkom sljedećeg tjedna naše ministarstvo vanjskih  poslova obavijeestiti Grčku da smo završili naš proces i oni odmah ulaze u svoj proces ratifikacije Dogovora, a posle toga i ratifikaciju za protokol za članstvo u NATO. Time stupa na snagu dogovor iz Prespe -ustvrdio je on.

Zaev je istaknuo da snažno vjeruje da će Grčka ratifikovati dogovor iz Prespe i biti prva zemlja koja će potpisati protokol za pristupanje NATO, a da će zatim to uraditi i druge zemlje i da će Makedonija postati 30. članica NATO.

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!