OVAJ FENOMEN JE ZABILJEŽEN SAMO JEDNOM U PROŠLOSTI: Detektirani misteriozni ponavljajući signali iz svemira

13.01.2019 - 09:17 | Tech >> Nauka i tehnologija
 

Svemir je nepredvidiv, a u prilog tome govore i misteriozni ponavljajući signali. Naime, astronomi su otkrili detalje o misterioznim signalima koji dolaze iz udaljene galaksije, a koje je otkrio teleskop u Kanadi. Tačna priroda i izvor radio valova je nepoznat, prenosi BBC.

U 13 intervala brzih radio valova, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1.5 milijardi svjetlosnih godina.

Takav fenomen zabilježen  samo jednom u prošlosti

"Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo", rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka s University of British Columbia.

"A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda možemo razumijeti ove svemirske zagonetke – otkud su I što ih uzrokuje."

Teleskop je počeo raditi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radio valova, uključujući ponavljajući signal.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature

"Otkrili smo drugi ponavljajući signal I njegove značajke su vrlo slične onom prvome", rekao je Shriharsh Tendulkar s McGill sveučilišta u Kanadi.

FRB-ovi su kratki, brzi intervali radio valova, koji se vjerojatno pojavljuju s gotovo drugog kraja svemira. Do sada su znanstvenici otkrili oko 60 jedinstvenih radio valova i dva koja se ponavljaju. Oni vjeruju da bi se na nebu svakodnevno moglo pojavljivati čak do tisuću FRB-ova.

Postoje razne teorije o tome što ih uzrokuje. One uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja. Manje popularna teorija među istraživačima jest da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA