Stručnjaci otkrivaju: Četiri situacije u kojima nikako ne trebate piti kafu!

18.01.2019 - 20:15 | Porodica i zdravlje >> Zdrav život
 

Kafa nam daje energiju ujutru kako bismo izdržali dan, a njeno ponovno ispijanje u toku dana samo obnavlja tu energiju. Postoje, međutim, i neki manje dobri efekti kafe na naš organizam i situacije kada ju je potrebno izbjegavati. Ukoliko u tim slučajevima ne budete izbjegavali ili makar smanjili kafu, rizikujete da vam bude muka i da, uprkos kofeinu, budete premoreni.

Kafu biste trebali da izbjegavate u sljedećim situacijama kako biste izbjegli veću štetu nego korist od njenog ispijanja.

Ako je kafa prevruća

Sačekajte da se kafa, nakon što je sipate u šolju, malo ohladi. Prema novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, konzumiranje napitaka koji su topliji od 65 stepeni povećavate rizik od raka jednjaka. Dodavanjem mlijeka u kafu snizit ćete temperaturu za par stepeni, ali vam je najpametnije da sačekate.  

Ako patite od anksioznosti

Ukoliko osjećate kao da ste "na ivici", ispijanje još jedne šoljice kafe moglo bi vam samo stvoriti dodatni problem. Kofein ima stimulativni učinak na nervni sistem jer podstiče lučenje kortizola (hormona stresa) koji može povećati osjećaj tjeskobe i probleme sa spavanjem koj su najizraženiji kod osoba koje pate od napada panike i imaju socijalnu fobiju. Kako bi smanjili utjecaj kofeina, pokušajte da smanjite količinu kafe koju unosite, a posljednju šoljicu kafe popijte najmanje 6 sati nakon odlaska na spavanje.

Nakon neprospavane noći

Kafa vam se može učiniti kao idealno rješenje ukoliko ste se probudili neispavani, ali ona može da pomogne samo do određene granice. Kofein prestaje da bude efektivan način da se probudite ako ste više od 3 noći uzastopno spavali manje od 5 sati. Razlog je činjenica da tako malo sna uzrokuje pad vaših mentalnih sposobnosti koje ni najveća količina kofeina ne može popraviti. Ako ne uspjevate da odspavate makar 7 sati svake noći onda vam je najbolje da preskočite kafu u potpunosti, a kada vam treba malo više energije da odspavate 20 minuta.

Čim se probudite

Ispijanje kafe ujutru u 7 sati neće mnogo uticati na nivo vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišem nivou upravo kada se probudite zbog čega prirodno dobijate priliv energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumiranje kafe između 10 i 12 sati kada nivo kortizola počinje da opada.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA