KAKO JE JEDNO LJUBAVNO PISMO NAKON 77 GODINA STIGLO U PRAVE RUKE

22.01.2019 - 12:49 | Praktična žena >> Ljubav
 

Jedno pismo, napisano prije skoro osam decenija, pronađeno je na dnu okeana.

Sada je 99-ogodišnja Filis (Phyllis) Ponting dobila ljubavno pismo od svog vjerenika Bila Vokera (Bill Walker), i to 77 godina nakon što je on nestao tokom Drugog svjetskog rata. Pismo je pronađeno na dnu Altlantskog okeana, gdje je teretni brod koji ga je prenosio, prema pretpostavci, potonuo 1941. godine.

Posljednja poruka koju je Filis poslala svom vjereniku, koji je služio u britanskoj armiji u Indiji, je ona u kojoj je zapravo prihvatila njegovu bračnu ponudu. Mislila je da to što je odgovor izostao znači da se on ipak predomislio – sve do sada.

lost-at-sea-gra-275828-570x350


U pismu se vidi da je bio oduševljen njenim pristankom.

“Da si bar bila tu kada sam otvorio pismo”, napisao je. “Da samo znaš koliko si me usrećila, draga.”

Filis nikada nije saznala da li je on preživio rat. Na kraju se udala za drugog – Džima Haloveja (Jim Holloway), sa kojim ima četvoro djece, a koji su im podarili četvoro unučadi i sedmoro praunučadi. Nakon što je Halovej preminuo, ona se preudala, za Reginalda Pontinga.

“Ne vjerujem da je Bil preživio rat, jer da jeste došao bi u moju ulicu”, objašnjava ona, naglašavajući koliko bi joj joj život bio drugačiji da se ponovo vidjela sa njim.

“Vjenčali bismo se. Voljela sam ga mnogo.”

Bilovo pismo su iz okena izvukli podvodni arheolozi koji su tragali za srebrom, a otkrili stotine pisama, koja sada čine izložbu “Glasovi iz dubine” (Voices from the Deep), koja se prikazuje u Postal muzeju u Londonu.

“To je najveća kolekcija pisama koja je preživjela potapanje broda”, istakao je kustos Šon Kingsli (Shaun Kingsley).

Budući da su bila u mraku, na mjestu gdje nema vazduha, očuvana su kao da su bila u konzervi, u frižideru. Tako su obradom u laboratoriji slova i riječi počeli da se pojavljuju na papiru.

Filis je dobila kopiju svoga pisma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!