Ova pitanja roditelji moraju postaviti jedni drugima prije nego se njihova djeca počnu igrati zajedno

03.02.2019 - 08:03 | Praktična žena >> Mame i bebe
 

Novinari Huffington Posta su se obratili pedijatrima širom SAD-a kako bi saznali šta roditelji obično pitaju roditelje drugara svoje djece prije igranja. Neka od pitanja su uobičajena, dok druga možda i nisu na umu mnogih roditelja.

Igranje s drugom djecom može pomoći vašem djetetu da razvije ključne društvene vještine, ali za roditelje i staratelje ovo također može biti izvor stresa i brige.

Bez obzira na to da li je dijete dovoljno staro da ode do kuće prijatelja ili da se igraju uz nadzor roditelja, postoje mnoga korisna pitanja koja bi roditelji trebali postaviti roditeljima djece s kojima s njihovo dijete druži da bi bili sigurni da je njihovo dijete sigurno.

Da li je neko u skorije vrijeme bio bolestan?

Kada je sezona gripe u punom jeku, pametno je pitati da li je neko bio bolestan u kući djeteta s kojim se igra vaše dijete. Na taj način će mnogi roditelji moći poraditi na prevenciji akutnih oboljenja kod svog djeteta.

Koliko će vremena djeca provesti na internetu ili gledanju TV-a?

Mnogi pedijatri predložu da najprije pitate kakav je sveukupni plan za vrijeme igre i hoće li djeca biti pod nadzorom ako budu koristila internet ili gledala TV. To će mnogim roditeljima pomoći da shvate kakvu vrstu sadržaja njihova djeca mogu susresti za vrijeme igre.

Imate li trampolinu?

Mnogi pedijatri savjetuju da se kod kuće ne koristi trampolina. Tokom 2016. godine pedijatri su radili na prikupljanju informacija o povredama i došli su do zaključka da je povećan broj posjeta hitnoj službi zbog povreda uzrokovanim igranjem na trampolini. Svake godine pedijatri u više navrata prime pacijente s povredama vezanim za rekreaciju.

djeca-se-igraju

Imate li bazen u dvorištu? 

Prema statističkim podacima iz 2012. godine, od jedne do pet osoba koje umru od utapanja u SAD-u su djeca koja imaju 14 godina ili čak manje. Drugim riječima, ako dijete ima pristup bazenu za vrijeme igranja, roditelj bi trebao znati za to.

Imate li kućne ljubimce?

Iako mnoga djeca odrastaju s kućnim ljubimcem, drugoj je ipak stran kontakt sa životinjama. Neki roditelji smatraju da je korisno da znaju o kućnim ljubimcima drugara njihovog djeteta i njihovim temperamentima prije nego što dozvole da se njihovo dijete samostalno igra u kući drugog djeteta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia