NEZAPAMĆENO NEVRIJEME: Kiša ne prestaje padati, POPLAVE su širom BiH, ljudi ne znaju šta da rade(VIDEO)

03.02.2019 - 14:45 | Vijesti
 

Snažno olujno nevrijeme zahvata i Bosnu i Hercegovinu. U mnogim bh gradovima, kiša ne prestaje da pada već satima što izaziva neočekivane poplave. Povećanje vodostaja bilježi se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, a naročito na slivu rijeke Une i Sane, te gornjem i srednjem toku rijeke Bosne. Usljed dostignutih vrijednosti vodostaja na vodomjernim stanicama Ključ, Sanski Most i Klokot započelo je kontinuirano obavještavanje nadležnih službi o mogućoj pojavi poplava.

Na području Srednjobosanskog kantona u nekoliko mjesta došlo je do izljevanja rijeka usljed čega je došlo do plavljenja kuća i dvorišta, a zbog začepljenih odvodnih kanala u većini mjesta došlo je do izljevanja odvodnih voda na prometnice. U općini Bugojno obustavljen je promet na prometnici Novi Travnik -Bugojno zbog izljevanja rijeke Vrbas na ulaz u općinu Bugojno i srušenog privremenog mosta kojim se prometovalo, promet je preusmjeren na smjer kroz naselja Kula i Kandija.

Stanje je trenutno jako kritično u  Zenici gdje je visina vodostaja rijeke Bosne iznosila  320 cm, a sa ponovnim mjerenjem u 11:00 sati nivo rijeke Bosne je u porastu i iznosi 350 cm sa tendencijom rasta. Prema dosadašnjim mjerenjima nivo rijeke Bosne prijeti izlijevanjem. Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona je izdao upute i obavjestio je sve općinske i gradsku službu civilnih zaštita na Kantonu da formiraju općinske stabove i da prate nastalo stanje na područjima svojih općina. 

Prema telefonskim pozivima, operativni centar Katonalne uprave civilne zaštite zaprima pozive o nastalim poplavama i plavljenima određenih objekata nastale začepljenjima odvodnih kanala kao veoma brzi rast potoka u naseljima mjestima gdje je već poplavljeno veći broj kuća i putnih komunikacija na području općine Zenica, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

50913168-821016768251041-1527877247673827328-n

Kiše su pokrenule i brojna klizišta, a mještani se osjećaju ugroženo te se boje da se ne ponovi situacija iz 2014.godine kada je skoro cijela BiH bila pod vodom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!