Glavni tajnik UN-a nahvalio Afriku

10.02.2019 - 15:55 | Vijesti >> Svijet
 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres  na summitu Afričke Unije pohvalio je afrički kontinent zbog najnovijih izbora, mirovnih sporazuma i postupanja prema izbjeglicama jer Afrika zbrinjava gotovo trećinu svih izbjeglica u svijetu. 

Gutterres je u svom govoru zahvalio Africi na "otvorenim granicama, vratima i srcima", istaknuvši da je taj kontinent postavio "zlatni standard solidarnosti".

"U potrazi za trajnima rješenjima problema prisilnog preseljenja, svijet i ja osobno stalno crpimo inspiraciju od afričkog vodstva, afričke vizije i afričkog suosjećanja", kazao je Guterres.

Podsjetio je da Afrika ugošćuje skoro trećinu svjetskog broja izbjeglica i raseljenih. Također je pohvalio mirovne napore u Južnom Sudanu i Srednjoafričkoj Republici.

 

Spomenuo je i Mali, Madagaskar i Kongo zbog nedavno održanih izbora.

No, ističe dpa, nije se osvrnuo na opasnosti koje prijete izbjeglicama i raseljenima u brojnim dijelovima Afrike, navodeći primjere robovskog rada, utamničenja i zlostavljanja izbjeglica u Libiji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!