Evo kojim lukavim marketinškim trikovima vas trgovci "varaju" i uzimaju novac

11.02.2019 - 01:30 | Zanimljivosti >> E buraz
Autor: Novi.ba
 

Živimo u dobu tehnologije koja se veoma brzo razvija i često nam je teško da ispratimo taj razvoj. Na tržištu je sve više uređaja sa specijalnim, pametnim funkcijama za koje smo spremni da platimo više bez razmišljanja da li su nam stvarno potrebne. Mi smo vam pripremili članak o karakteristikama kućnih aparata koje vam sigurno nisu apsolutno neophodne. Pročitajte i uštedite sebi novac.

Usisivač

1

Pranje: Primoravaju vas da kupite specijalnu tečnost za pranje. Inače će, ako zaboravite da ispraznite rezervoar ili ako ga ne operete dobro, početi da smrdi.

Ultraljubičasta lampa: Ona ubija mikroorganizme. Međutim, da biste uništili "nevidljive neprijatelje, četku morate držati na svakom dijelu poda po nekoliko minuta, inače će se mikroorganizmi vratiti očas posla.

Antibakterijski poklopac na rezervoaru: Vrlo pametan marketinški potez, zasnovan na popularnom strahu ljudi od opasnih "ukućana".

Frižider

2

Jonizacija vazduha: Ozon koji se emituje tokom jonizacije trebalo bi da ubija mikroorganizme, održavajući na taj način hranu duže svežom. Zapravo, nema dokaza da jonizacija ovo radi.

Antibakterijska zaštita: Ne postoji istraživanje koje dokazuje da ova zaštita produžava trajanje namirnica. Osim toga, definitivno ne ubija bakterije na hrani.

Komora za proizvodnju leda: Frižideri sa ovakvim komorama koštaju mnogo više. Ne preporučujemo da trošite novac na njih, jer možete sami napraviti kockice leda koristeći posude za pravljenje leda.

Bez odmrzavanja: Svakako ćete i frižider sa ovom funkcijom morati da odmrzavate, samo ređe. Ipak, moderni frižideri ne zahtjevaju redovno odmrzavanje.

Mašina za pranje veša

3

Veliki broj programa za podešavanje neophodnih parametara: Ove popularne funkcije nisu ništa drugo do odgovarajuće kombinacije temeprature i brzine centrifuge.

Automatsko doziranje deterdženta: Ova funkcija često funkcioniše upravo obrnuto - više deterdženta će koristiti automatski režim nego što ćete ručno dozirati.

Sušenje veša: Ova funkcija vam je neophodna samo ako nemate gdje da sušite veš. Ovakve mašine, osim što su skupe, troše i mnogo električne energije.

Mašina za pranje sudova

4

Manja potrošnja vode: Ovo funkcioniše jedino ako perete malo sudova. Ipak, teško da će neko koristiti mašinu za pranje sudova za samo nekoliko tanjira. Osim toga, svakako će trošiti električnu energiu.

Daljinska kontrola pomoću pametnog telefona: Ova funkcija je veoma korisna za klima uređaj jer možete rashladiti stan prije nego što stignete. Zašto bi vam bila potrebna za mašinu za pranje sudova?

Indikator: Skupe mašine projektuju indikator preostalog vremena. Međutim, čak i najtiše mašine prave buku. Znajući približno trajanje ciklusa pranje, moći ćete reći kada je završila sa radom.

Rerna

5

Programi za kuvanje: Moderne rerne imaju programe za spremanje specifičnih jela. Zgodno, ali potreban vam je samo trenutak da ručno podesite vrijeme pečenja i temperaturu.

Samočišćenje: Zagrijete rernu na 500ºC, a ostaci hrane i prljavšina iznutra izgore. Praktično, ali ove rerne koštaju puno i troše mnogo električne energije.

Generator pare: Budite oprezni jer generatorom pare često nazivaju malu rupu na dnu rerne. Ne doplaćujte ovaj "dodatak". Jednostavno ga zamijenite običnim tiganjom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!