POLICIJA I DALJE TRAGA ZA GAČIĆEM

OBJAVLJENI JEZIVI DETALJI, EVO KO JE ZAISTA EDIN GAČIĆ : Nakon što je ubio majku, dva sata je sjedio u stanu, SLUŠAO MUZIKU I JEO RAHAT LOKUM! (VIDEO)

11.02.2019 - 12:24 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba/N1
 

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara gostovao je na N1, gdje je otkrio detalje o četverostrukom ubici Edinu Gačiću.

Gačić je pucao i vjerovatno oduzeo oružje pripadniku ministarstva unutrašnjih poslova FBiH. Da li je  Gačić imao motiv da napadne i ubije policajca?

 - Pošto se radi o psihički poremećenoj osobi, teško je govoriti o motivu. Pitanje je da li je imao motiv ubiti policajca jer je prije nekoliko dana ubio nevinog čovjeka. On je ubio majku i zatim je sjedio dva sata u stanu i jeo rahat lokum i slušao muziku. Nakon toga otišao je u Crnu Goru gdje je i uhapšen.

edin-gacic

Kako vratiti povjerenje građana u sigurnost?

 - Apsolutno ćemo učiniti sve da zaštitimo naše građane u Sarajevskom kantonu, kao i u drugim kantonima i na području Federacije. Mogu obećati građanima da će sve policijske strukture dati maksimum. Mislim da naše policijske agencije imaju i znanja, i želju i htijenje da rade svoj posao na profesionalan način. Iskreno se nadam da ćemo ga uhvatiti prije nego što počini novo nedjelo.

Čiji je propust što je Gačić nakon višestrukog ubistva na slobodi?

 - To nije pitanje za mene. Ne vjerujem da je Gačić jedini slučaj takve osobe koja je na slobodi. Međutim takva su naša zakonska rješenja. Vidjeli ste i po izvještajima da u zatvorima nisu imali problema s njim. Tačno je da je upravnik zatvora u Bihaću upozoravao da on mora nastaviti sa liječenjem.

campara

Dugo ste na čelu FMUP-a, je li vrijeme da se mijenja ustroj i odnos u FMUP-u?

  - Davno je bilo. Mislim da je ovakav način ustroja, ne samo na federalnom nivou, neodrživ. Naše policijske agencije i dobro rade, kakvo je ustavno uređenje. Ja kao ministar nemam nadležnosti nad nekim agencijama u FBiH, a problem je i što direktor Federalne uprave policije nema nadležnosti nad kantonalnim MUP-ovima. Saradnja između policijskih agencija u FBiH je na dobrovoljnoj osnovi. Kada smo htjeli da napravimo običan sporazum, memorandum, kako bismo popravili stanje - HDZ je to odbacio. To je problem, mora postojati jedna centralna tačka makar na nivou entiteta. U RS-u imate mnogo bolju situaciju. Vi ovdje imate 10 komesara, 10 ministara i jedanaesti je direktor Federalne uprave policije. Policija je kao i vojska - mora biti glavnokomandujući.

edin-gacic

Dokle se stiglo sa istragom u vezi s ubistvom sarajevskih policajaca?

 - Mislim da je u završnoj fazi i trebao bi ubrzo slučaj doći do kraja. Sumnjiče se oni ljudi koji se nalaze još uvijek u pritvoru. Nemojte misliti da su ubice naših policajaca, da su to obični džeparoši. Oni su kriminalci visokog ranga i svjesni su sankcija i posljedica koje će nastupiti, koliko će biti osuđeni za ovakav gnusni čin, i zato se oni dobro brane - brane se šutnjom. Neće da progovore u pritvoru već drugi, treći mjesec. Budite sigurni da su policajci i policijski službenici, pa i u Kantonalnom tužilaštvu, zainteresovani da takve monstrume, takve ubice privedu licu pravde i kazne ih na adekvatan način. Ubistvo policajca je napad na državu.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!