Njonjo oštro osudio fašističke izjave šefa Europskog parlamenta

11.02.2019 - 18:44 | Vijesti >> Svijet
 

Predsjednik sabora Gordan Jandroković oštro je osudio izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbe u Basovizzi pokraj Trsta.

"Izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija predstavljaju sramotno iskrivljavanje povijesnih činjenica koje ne priliče predsjedniku jedne institucije Europske unije", navodi se u priopćenju predsjednika sabora.

"Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!"

Tajani je na obilježavanju dana sjećanja relativizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!"

"Osim što predstavljaju opasnu revizionističku retoriku o davno riješenim povijesnim pitanjima, izjave predsjednika Europskog parlamenta u suprotnostima su s vrijednostima Europskog parlamenta na čijem je čelu, kao i temeljnim vrijednostima na kojima je nastala i na kojima počiva Europska unija", poručio je Jandroković.

"Hrvatska je uvijek oštro osuđivala i osuđuje sve zločine učinjene pod nacističkim, fašističkim i komunističkim režimima i smatra da se žrtve bilo kojeg zločina ne smiju koristiti u političke svrhe.U današnjem složenom i nestabilnom vremenu, izjave ovakve vrste ne pridonose osnaživanju europskih vrijednosti, već suprotno tome mogu potaknuti nove napetosti i sukobe", navodi se u priopćenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!