OKUPLJANJE NIJE SUŠTINA RS-a

CRNADAK: Okupljanje poklonika Draže Mihailovića u Višegradu bilo je više neki folklor

11.03.2019 - 13:37 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je danas novinarima u Sarajevu da je jučerašnje okupljanje poklonika četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića u Višegradu "bilo više neki folklor". 

Na novinarsko pitanje zbog čega se u Strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015-2020) Ravnogorski pokret ne spominje, imajući u vidu da ovakvi događaju utiču na međunarodni ugled BiH, odgovorio je da spomenuta Strategija nije oblast kojom se bavi MVPBiH.

- U vezi tog slučaja važno da svoju ocjenu daju bezbjednosne agencije koje se tim bave - kazao je Crnadak. 

Dodao je da nema neki poseban komentar te da je to za njega "bio više neki folklor", kao i da to nije ni većina ni suština onoga što je Republika Srpska, odakle on dolazi.   

U Višegradu su se jučer okupili poklonici četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, s ciljem, kako su kazali, obilježavanja godišnjice njegovog hapšenja.

Organizator okupljanja bio je Ravnogorski pokret iz Višegrada, a gotovo cjelodnevni program ispraćen je četničkom ikonografijom.

Razlog zbog kojega se sljedbenici četničke ideologije već godinama okupljaju upravo u martu u Višegradu je činjenica da je Mihailović zarobljen 1946. godine u okolini ovog grada, u akciji tadašnje jugoslavenske službe državne sigurnosti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA