LEGENDA: Testament Pavla Vuisića samo je još jedan dokaz kolika je bio FACA

01.07.2015 - 09:58 | Nostalgicno >> Lifestalgija

Bard jugoslovenske kinematografije Pavle Vuisić preminuo je 1. oktobra 1988. godine u Beogradu, a u knjizi Aleksandra Đuričića "Posle fajronta" objavljen je njegov testament koji pokazuje zašto je bio jedinstven.

Ovako glasi testament:

"Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju.

Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovih šest popova, koje za inat hoću, da se ono što se oko groba radi, rade i ćute.

Neka u sebi pevaju. Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi niko nikakav govora, niti jedne reči ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je*em mater.
Pavle Vuisić, 1. novembra 1982. godine"

Na Novom groblju, u “Aleji velikana” nalazi se veliki spomenik od bijelog mermera. Na tom mjestu je porodična grobnica Vuisića u kojoj počiva čuveni Paja.

Cio svoj glumački vijek proveo je pred kamerama, odigravši preko sto pedeset uloga na filmu i televiziji, piše 24 sata.rs.