Novoimenovani ambasadori BiH na pripremama u FIPA-i

13.03.2019 - 11:25 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba

Direktor Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić sastao se danas s novoimenovanim ambasadorima BiH u Njemačkoj, Mađarskoj i Stalnoj misiji BiH pri OSCE-u i Uredu UN-a u Beču Jadranku Winbow-Negodić, Biljanu Gutić-Bjelica i Sinišu Bencuna zbog priprema za njihov rad na planu privlačenja stranih investicija u BiH.

Osim predstavljanja rada FIPA-e u oblasti privlačenja investicija i promocije BiH kao interesantne lokacije za strane investitore, Milinić istakao je značaj proaktivnog djelovanja ekonomske diplomatije za privlačenje novih investitora i promociju bh. privrednih mogućnosti i jačanju izvoza.

Govoreći o radu FIPA-e na animiranju bh. ekonomske diplomatije u posljednje tri godine, potvrdio je da je ova aktivnost dovela do organiziranja većeg broja privrednih manifestacija, na kojima su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.

Dodatno je naglašeno da je potrebno uložiti još mnogo zajedničkog truda i rada nadležnih kako bi se efekti ovakvog djelovanja osjetili u cijeloj BiH. 

Ambasadori su, između ostalog,  informirani i o trenutnoj ekonomskoj saradnji između BiH i spomenutih zemalja, s fokusom na investicije realizirane do sada u našoj zemlji, te najavljenim investicijama.

Iskazali su spremnost da djeluju u pravcu uspostavljanja kontakata s privrednim komorama i ostalim udruženjima privrednog karaktera te privrednicima u zemljama prijema kako bi doprinijeli jačanju bh.ekonomije, saopćeno je iz FIPA-e. 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA