VELIKI DAN ZA BH. IT INDUSTRIJU

NOVI.BA NA PREDSTAVLJANJU "IT MANIFESTA": IT industrija mogla bi biti ključna u zapošljavanju mladih u BiH i sprječavanju njihovog odlaska

15.03.2019 - 15:54 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba
 

Bosna i Hercegovina se susreće s problemom odlaska mladih, a IT industrija je jedna od industrija koja nudi rješenje za taj problem. To je bio jedan od razloga zbog kojeg je udruženje Bit Alijansa kreirala jedinstveni IT manifest, koji je rezultat četvorogodišnjeg rada članica Bit Alijanse. Ovaj najznačajniji strateški dokument za IT industriju u BiH, predstavljen je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, a potpisali su ga svi predstavnici IT kompanija, članica Bit Alijanse. 

it-manifest-3

IT manifest je kreiran na osnovu inputa članica spomenutog udruženja i predstavlja sveobuhvatnu viziju i ciljeve IT industrije te smjer u kojem IT kompanije u BiH žele da idu. 

Branch manager Bit Alijanse za Republiku Srpsku i autorica IT manifesta Tatjana Vučić u obraćanju prisutnima istakla je da je Bit Alijansa asocijacija 58 najjačih IT kompanija u BiH, koje, zapravo, predstavljaju 80 posto bh. IT industrije. 

Naglasila je da je današnji dan od velikog značaja za ovu asocijaciju, ali i za cjelokupnu IT industriju u BiH, jer je IT manifest rezultat svog njihovog dosadašnjeg rada, istraživanja koje su proveli, kao i svih strateških dokumenata pisanih na sličan način u regionu. 

- Tako smo našli neku aritmetičku sredinu koja je između strateških ciljeva i prioriteta naših članica i onog što mi, kao vizionari, želimo da iznesemo u kotekstu razvoja potencijala razvoja bh. industrije - kazala je Vučić. 

Napomenula je da je ono po čemu se ovaj dokument razlikuje od klasičnih strateških dokumenata je to da on nije samo lista strateških ciljeva već se zaista radi o konkretnim i ostvarivim ciljevima u narednih nekoliko godina.

- Tako u okviru oblasti obrazovanja postoje strateški ciljevi koji se, između ostalog, odnose na osnaživanje obrazovanja u srednjim i osnovnim školama te jačanje nastavnog kadra - kazala je jedna od autorica IT manifesta. 

Pojasnila je da su IT industrija, akademska zajednica, odnosno obrazovanje i zakonodavna vlast tri fokusa djelovanja Bit Alijanse te da je tako koncipiran i sam IT manifest. 

Generalni menadžer Bit Alijanse i autor manifesta Armin Talić govorio je o tome kako se u javnosti rijetko i nedovoljno jasno naglašava koliko mnogo novih poslova donosi 4. industrijska revolucija. 

- IT sektoru nedostaje 6.000 radnika, a kada bi obezbijedili tih dodatnih 6.000 ljudi, bili ako ne najveća, onda jedna od najvećih izvoznih grana industrije u BiH - rekao je Talić, istakavši da bi IT industrija mogla biti ključna kada je u pitanju rješavanje problema zapošljavanja mladih i sprječavanje njihovog odlaska iz BiH. 

Zbog svega navedenog, sugerirao je lokalnoj i međunarodnoj zajednici te vladinim organizacijma da svoje projekte usmjere ka stvarnom zapošljavanju, odnosno projektima koji generiraju i obrazuju mlade ljude. 

- Mladi vole tehnologiju. Bude se pored mobilnih telefona, koriste aplikacije, prave web stranice, nešto što je možda mojoj i starijoj generaciji bilo nedokučivo i da zamisle - rekao je Talić.

Prisutnim se obratio i predsjednik Skupštine Bit Alijanse Muamer Bezdrob, koji je naglasio da IT industrija, kao i ostale grane industrije u BiH, nemaju nikakvu podršku države. 

- Vrlo često možemo čuti od političara sa raznih nivoa vlasti kako pominju IT industriju, ali neke konkretne pomoći za IT industriju nema - konstatovao je. 

Osvrnuvši se na obrazovanje u BiH, kao jednog od fokusa djelovanja Bit Alijanse, bh. obrazovni sistem je ocijenio kao jako lošim i zastarjelim, tako da bi, smatra Bezdrob, trebalo raditi na reformi školstva te više kontaktirati IT indutriju i pitati za njihove potrebe. 

it-manifest-2

 

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!